Rss

Archives for : Columns

Franse hotels schorten deelname aan organisatie OS 2024 op wegens Airbnb

AP Photo/Francois Mori

De Franse hotelhouders schorten hun deelname aan de organisatie van de Olympische Spelen 2024 in Parijs op, uit protest tegen de samenwerking tussen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het platform Airbnb. Dat hebben ze woensdag gemeld.

De hotelhouders bestempelen dat partnerschap als “totaal respectloos ten aanzien van de professionals van de hotelsector”. De komst van Airbnb, dat zorgt voor verhuur van woningen tussen particulieren, als een van de belangrijkste sponsors van het IOC zorgde maandag al voor polemiek. Maar Airbnb maakte eerder woensdag bekend dat “dit historisch akkoord de gaststeden zou toelaten om de Olympische Spelen te ontvangen op een meer lokale, meer authentieke en meer duurzame manier”.

Het contract van Airbnb, dat loopt tot 2028, wordt door gespecialiseerde media gewaardeerd op zowat 450 miljoen euro. Het laat het platform toe om reclame te maken in de buurt van de wedstrijdlocaties in Parijs.

Bron: Belga

‘Erg gewild’: Booking.com mag niet meer manipulatief adverteren

Nog maar 1 kamer over!’, ‘Erg gewild!’ of ‘Net gemist’. Zinnetjes zoals deze mogen binnenkort niet meer op Booking.com prijken. Europees commissaris voor Consumentenzaken Didier Reynders heeft daarover een akkoord bereikt met de boekingssite, schrijft De Tijd.

In het akkoord belooft de grootste site voor hotelboekingen dat het transparanter zal communiceren over hotelaanbiedingen, kortingen en prijzen. De manipulatieve technieken van het Nederlandse bedrijf zijn al langer een doorn in het oog van consumentenorganisaties en overheden.

Transparanter communiceren

Dat Booking.com zich engageert voor een transparanter beleid, is een werk van lange adem. De Europese Commissie voerde al maanden gesprekken met de boekingssite om die in regel met de Europese consumentenwetgeving te brengen. Die wordt overigens strenger vanaf 17 januari, zo krijgen nationale consumentendiensten bijvoorbeeld meer macht.

‘Nog maar 2 kamers zoals deze over op onze site’: Booking.com stuurt zijn communicatie nu al wat bij

Concreet zal Booking.com meldingen zoals ‘Nog maar 1 kamer over’ niet meer te pas en te onpas gebruiken. Nu slaat dat op de beschikbaarheid via de boekinggsite, terwijl er mogelijk nog kamers rechtstreeks te boeken zijn. Ook aanbiedingen beperkt in tijd mogen niet meer, als de prijs daarna toch dezelfde blijft.

Lagere prijs is niet altijd korting

Daarnaast zal Booking.com zijn prijsvergelijkingen bijsturen. ‘Als een lagere prijs niet het gevolg is van een korting, maar van verschillende omstandigheden zoals andere verblijfsdata, mag die niet als korting worden gepresenteerd’, zegt Reynders in De Tijd.

En dan is er nog de prijs. Tot nog toe rekende Booking.com niet alle toeslagen en belastingen mee in de totaalprijs bij de zoekresultaten. De Nederlandse website zal ook dat rechtzetten tegen 16 juni 2020, want dat is de deadline die Didier Reynders vooropstelde.

Bron: De Tijd

HOE OMZEIL JE DE OTA’S

Iemand die mij een beetje kent weet dat ik er nogal wat problemen mee heb.

 maar het blijft ons bezig houden, de verhouding met de OTA’s. Ik heb al vaker geschreven over dit onderwerp, met onder andere de insteek ‘íf you can’t beat them, join them’.( vooral een uitspraak dat toerisme Vlaanderen hanteert en ik het niet echt mee eens ben)   Want dat wij de machtsstrijd van de OTA’s hebben verloren, is inmiddels iedereen wel duidelijk. Toch is door de opkomst van de sociale media wel het één en ander aan het veranderen op dit gebied.

Vooral hotels gericht op de jongeren (20-35 jaar) blijken door een ijzersterk sociale mediabeleid in staat om gasten aan zich te binden, waardoor het boeken ook rechtstreeks gaat.

Dat ging in het recente verleden met name via Facebook, maar vooral de jongeren verlaten dit kanaal, terwijl het gebruik onder ouderen toeneemt. De hotels die een actieve relatie onderhouden met hun gasten, gaan met hen mee naar sociale media kanalen, zoals bijvoorbeeld Instagram en Snapchat. In Amerika heeft zelfs McDonald’s een Snapchat kanaal! Een hotel dat nu nog moet beginnen met de kanalen van het eerste moment, loopt dus achter de feiten aan. Aangezien er steeds meer ouderen actief worden op de sociale media, zoals Facebook en Twitter, wordt de aanwezigheid hier steeds interessanter.

Daarnaast is er recent een Amerikaans onderzoek gepubliceerd naar methoden om gasten te verleiden tot rechtstreeks boeken. Wij zijn natuurlijk geen Amerikanen, maar toch denk ik dat ook wij Europeanen gevoelig zijn voor deze ‘incentives’. Zo blijkt dat de Amerikaan aangeeft rechtstreeks te willen boeken in ruil voor een upgrade naar een suite, beter uitzicht, balkon, of naar een kamer met kitchenette. Een gratis roomservicemaaltijd scoort ook goed, evenals een gratis in-room massage en het gratis kunnen gebruiken van de minibar.

Ook een cadeaubon voor een lokaal restaurant schijnt te werken. Maar een ander pakket aanbieden dan de OTA’s, met bijvoorbeeld een ophaalservice van het vliegveld/station, welkomstdrankje et cetera, verleidt de gasten ook. Volgens mij vinden Nederlanders dit soort cadeautjes ook erg interessant, en afhankelijk van hoelang men boekt, is het nuttig om eens te kijken of hetgeen u aan de OTA betaalt als commissie niet omgezet kan worden in een cadeautje voor uw gast. En dan alleen nog zorgen dat u dit ook vertelt aan uw toekomstige gasten.

Vriendelijke groeten,

Robin Schluter