Rss

Archives for : Columns

Informatie en richtlijnen over het coronavirus COVID-19 voor hotels en logementhuizen.

Informatie en richtlijnen over het coronavirus COVID-19

Intussen zijn er op verschillende plaatsen in Europa patiënten opgedoken die besmet zijn met het coronavirus, wat ook verwacht was en zo goed als onvermijdelijk. De kans is reëel dat er ook in België patiënten gaan opduiken. Dat is geen reden voor onrust: de overheden en gezondheidsdiensten staan klaar om eventuele patiënten op te vangen, te verzorgen en te isoleren. 

Voor het algemene publiek is de website www.info-coronavirus.be opgericht. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen ook bellen naar het federale callcenter op 0800/14689.

  Algemene adviezen om besmetting te voorkomen

U kan uw cliënten of patiënten deze adviezen geven om besmetting bij zichzelf en bij andere personen te voorkomen:

 1. Zeker doen: was je handen regelmatig en grondig (40 à 60 sec.) met water en zeep. Hoe je best je handen wast, zie je in deze afbeelding.
 2. Moet je hoesten? Doe dat in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
 3. Gebruik papieren zakdoekjes bij het niezen of snuiten en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak.
 4. Vermijd om handen te geven. Begroet elkaar met een zwaai of met de elleboog.
 5. Blijf zeker thuis als je ziek bent. Ga niet naar het werk!
 6. Vermijd zelf nauw contact met zieke personen.
 7. Probeer erop te letten je gezicht zo weinig mogelijk aan te raken met je handen.

U kan deze affiche met de voorzorgsmaatregelen afprinten, ophangen en verspreiden. 

Richtlijnen voor huisartsen en andere eerstelijnszorgverleners

Als zorgverlener komt u wellicht in contact met mensen met griepachtige symptomen of mensen die vragen om zich te laten testen op het coronavirus.

Het is zowel zinloos als onmogelijk om iedereen met griepachtige symptomen te laten testen op het coronavirus. Voor de huisartsen en de ziekenhuizen is er een procedure opgesteld waarin staat bij welke personen (“gevallen”) een test op corona overwogen moet worden. Belangrijk daarbij is de reisgeschiedenis van die persoon. Is die persoon in een land of regio geweest met veel coronapatiënten (hoogrisicogebied), dan zal er al bij lichtere ziektesymptomen getest worden dan bij mensen die uit gebieden komen met een lager risico. Welke gebieden in welke risicozone zitten, wordt continu aangepast. Die “gevalsdefinitie” (wanneer wie testen) en hoe dat dan moet gebeuren, vindt u op de website van Sciensano. 

Richtlijnen voor woonzorgcentra en zorgvoorzieningen met kwetsbare mensen

Oudere mensen en mensen met onderliggende aandoeningen van hart, longen, nieren of met minder weerstand zijn een risicogroep voor het nieuwe coronavirus. Momenteel doen de meeste besmettingen zich voor in het buitenland. Bewoners van woonzorgcentra of andere zorgvoorzieningen lopen op dit moment bijgevolg een bijzonder klein risico op besmetting.

Op dit moment volstaat het om met extra aandacht de adviezen toe te passen die ook andere virale infecties (bv. griep) helpen voorkomen. U vindt die adviezen in deze richtlijnen voor woonzorgcentra over corona.  

Deze richtlijnen kunnen veranderen, bijvoorbeeld als het virus zich ruim verspreidt in de bevolking (en dus ook onder personeelsleden en bezoekers). Indien dit zich voordoet, zullen we specifieke adviezen communiceren.

Richtlijnen voor scholen en kindercrèches over kinderen die terugkeren uit vakantie

Met het einde van de krokusvakantie in zicht, stellen vele scholen zich de vraag hoe ze moeten omgaan met kinderen die op reis zijn geweest, bijvoorbeeld naar Italië of andere landen met coronapatiënten.

Zorg en Gezondheid bezorgt de CLB’s adviezen voor scholen. Ook vanuit het beleidsdomein Onderwijs volgt nog communicatie naar de scholen.

Samengevat komen deze advies erop neer dat:

 • Kinderen zonder ziektesymptomen kunnen gewoon terugkeren naar school (of de crèche) en kunnen hun gewone activiteiten doen zolang ze geen symptomen hebben.
 • Kinderen die naar een hoogrisicogebied op reis zijn geweest, moeten waakzaam zijn voor symptomen. Hebben ze symptomen, dan gaan ze niet naar school of de crèche. Krijgen ze symptomen op school, dan moeten ze meteen de klas verlaten en opgehaald worden door de ouders. De ouders contacteren de huisarts voor verdere opvolging en behandeling.

Om te weten welke gebieden “hoogrisicogebieden” zijn, kijkt u op de website van Sciensano.

Rationeel omgaan met mondmaskers

Zoals u wellicht al vernomen hebt in de pers of zelf hebt vastgesteld, is er een tekort aan mondmaksers van de verschillende types (chirurgisch, FFP2 en FFP3). Daarom willen we u oproepen om in uw zorgorganisatie rationeel om te gaan met het gebruik van de maskers die u nog op voorraad hebt. Deel ze niet vrij uit, maar reserveer ze voor noodzakelijke situaties. Er lopen een aantal tests voor alternatieven, maar op korte termijn moeten we het doen met de beschikbare voorraden.

Wat gebeurt er als een coronapatiënt opduikt in Vlaanderen?

Meldt het labo ons dat er in Vlaanderen een patiënt bevestigd is met corona, dan volgen we de procedure om verdere besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen:

 • De besmette persoon wordt geïsoleerd en in quarantaine behandeld.
 • Zorg en Gezondheid (Vlaamse overheid) onderzoekt met wie deze persoon nauw contact heeft gehad. Deze personen zullen door Zorg en Gezondheid gecontacteerd worden. Zorg en Gezondheid zal evalueren of deze contacten in isolatie moeten gaan (thuisisolatie) of dat zij, zolang zij geen ziektesymptomen hebben, hun gewone leven en activiteiten kunnen verderzetten met extra waakzaamheid voor koorts of symptomen. In beide gevallen zal Zorg en Gezondheid deze personen regelmatig opvolgen. Bij symptomen zullen we deze contacten laten testen op het coronavirus.

De burgemeester en noodambtenaar van de gemeente zal van Zorg en Gezondheid een mail krijgen om te verwittigen dat er een inwoner van de gemeente besmet is met corona.

Zolang er geen of slechts enkele patiënten in Vlaanderen opduiken, is het voldoende om deze mensen te isoleren en bij hun contacten waakzaam te zijn voor symptomen. Meer drastische maatregelen zijn niet nodig.

Pas wanneer er een grotere uitbraak in Vlaanderen zou zijn met meerdere patiënten, zal de overheid overwegen om bijvoorbeeld bioscopen of scholen te sluiten of andere plaatsen waar vele mensen samen komen, of om evenementen af te lassen.

Een wijk of dorp afsluiten van de buitenwereld, is onwaarschijnlijk in ons land. Dorpen en steden zijn nauw met elkaar verbonden in Vlaanderen, zodat een quarantaine praktisch onhaalbaar is.

Wat met reizigers die terugkeren van landen met bevestigde coronagevallen?

Wie terugkeert van vakantie of een reis uit het buitenland en niet ziek is, kan gewoon het dagelijks leven verder zetten, het huis verlaten, naar het werk gaan enz.

Wie terugkeert van een land, regio of hotel waar (veel) coronapatiënten gemeld zijn en niet ziek is, is best een tweetal weken waakzaam voor symptomen zoals koorts, hoesten, ademhalingsproblemen. Treden dergelijke gezondheidsklachten op, dan blijft die persoon best meteen thuis. Hij of zij moet bellen met de huisarts en de reisgeschiedenis en symptomen vermelden. De huisarts past dan de procedure toe om te beoordelen of een test op corona nodig is.

Voorbeeld document dat jullie kunnen laten ondertekenen aan de receptie:

 

Voorbeeld document te gebruiken met Fitshotel:

instellingen Fitshotel:

ga naar extra in de bovenbalk, kies onderaan “speciaal” en klik hotelfiche aan. In de rechterkolom klik op reservering.

Download onderstaand Word doc. en sla het op. Zoek het bestand op je pc en open het door met de rechter muisknop op openen te klikken, dus niet dubbelklikken op het bestand, en pas het aan met de naam van jullie hotel. Geef het doc.   de naam ” hotelficheRes ” en sla het op in de map ” “Fisthotel” en dan bij ” docs ” .

Nu zal je bij het registreren van de klant een icoon hotelfiche zien staan. Klik daarop en print het doc. af en laat de klant de rest invullen en ondertekenen.

 

Verder vinden jullie alle informatie over hoe jullie werkplek te beschermen hiervoor via deze link

Informatie hoe te handelen met annuleringen van Booking.com via deze link.

Infosessie AZ Zeno over het Coronavirus  via deze link

Dit bericht zal bijgewerkt worden zodra er meer gegevens beschikbaar zijn.

 

Franse hotels schorten deelname aan organisatie OS 2024 op wegens Airbnb

AP Photo/Francois Mori

De Franse hotelhouders schorten hun deelname aan de organisatie van de Olympische Spelen 2024 in Parijs op, uit protest tegen de samenwerking tussen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het platform Airbnb. Dat hebben ze woensdag gemeld.

De hotelhouders bestempelen dat partnerschap als “totaal respectloos ten aanzien van de professionals van de hotelsector”. De komst van Airbnb, dat zorgt voor verhuur van woningen tussen particulieren, als een van de belangrijkste sponsors van het IOC zorgde maandag al voor polemiek. Maar Airbnb maakte eerder woensdag bekend dat “dit historisch akkoord de gaststeden zou toelaten om de Olympische Spelen te ontvangen op een meer lokale, meer authentieke en meer duurzame manier”.

Het contract van Airbnb, dat loopt tot 2028, wordt door gespecialiseerde media gewaardeerd op zowat 450 miljoen euro. Het laat het platform toe om reclame te maken in de buurt van de wedstrijdlocaties in Parijs.

Bron: Belga

‘Erg gewild’: Booking.com mag niet meer manipulatief adverteren

Nog maar 1 kamer over!’, ‘Erg gewild!’ of ‘Net gemist’. Zinnetjes zoals deze mogen binnenkort niet meer op Booking.com prijken. Europees commissaris voor Consumentenzaken Didier Reynders heeft daarover een akkoord bereikt met de boekingssite, schrijft De Tijd.

In het akkoord belooft de grootste site voor hotelboekingen dat het transparanter zal communiceren over hotelaanbiedingen, kortingen en prijzen. De manipulatieve technieken van het Nederlandse bedrijf zijn al langer een doorn in het oog van consumentenorganisaties en overheden.

Transparanter communiceren

Dat Booking.com zich engageert voor een transparanter beleid, is een werk van lange adem. De Europese Commissie voerde al maanden gesprekken met de boekingssite om die in regel met de Europese consumentenwetgeving te brengen. Die wordt overigens strenger vanaf 17 januari, zo krijgen nationale consumentendiensten bijvoorbeeld meer macht.

‘Nog maar 2 kamers zoals deze over op onze site’: Booking.com stuurt zijn communicatie nu al wat bij

Concreet zal Booking.com meldingen zoals ‘Nog maar 1 kamer over’ niet meer te pas en te onpas gebruiken. Nu slaat dat op de beschikbaarheid via de boekinggsite, terwijl er mogelijk nog kamers rechtstreeks te boeken zijn. Ook aanbiedingen beperkt in tijd mogen niet meer, als de prijs daarna toch dezelfde blijft.

Lagere prijs is niet altijd korting

Daarnaast zal Booking.com zijn prijsvergelijkingen bijsturen. ‘Als een lagere prijs niet het gevolg is van een korting, maar van verschillende omstandigheden zoals andere verblijfsdata, mag die niet als korting worden gepresenteerd’, zegt Reynders in De Tijd.

En dan is er nog de prijs. Tot nog toe rekende Booking.com niet alle toeslagen en belastingen mee in de totaalprijs bij de zoekresultaten. De Nederlandse website zal ook dat rechtzetten tegen 16 juni 2020, want dat is de deadline die Didier Reynders vooropstelde.

Bron: De Tijd

HOE OMZEIL JE DE OTA’S

Iemand die mij een beetje kent weet dat ik er nogal wat problemen mee heb.

 maar het blijft ons bezig houden, de verhouding met de OTA’s. Ik heb al vaker geschreven over dit onderwerp, met onder andere de insteek ‘íf you can’t beat them, join them’.( vooral een uitspraak dat toerisme Vlaanderen hanteert en ik het niet echt mee eens ben)   Want dat wij de machtsstrijd van de OTA’s hebben verloren, is inmiddels iedereen wel duidelijk. Toch is door de opkomst van de sociale media wel het één en ander aan het veranderen op dit gebied.

Vooral hotels gericht op de jongeren (20-35 jaar) blijken door een ijzersterk sociale mediabeleid in staat om gasten aan zich te binden, waardoor het boeken ook rechtstreeks gaat.

Dat ging in het recente verleden met name via Facebook, maar vooral de jongeren verlaten dit kanaal, terwijl het gebruik onder ouderen toeneemt. De hotels die een actieve relatie onderhouden met hun gasten, gaan met hen mee naar sociale media kanalen, zoals bijvoorbeeld Instagram en Snapchat. In Amerika heeft zelfs McDonald’s een Snapchat kanaal! Een hotel dat nu nog moet beginnen met de kanalen van het eerste moment, loopt dus achter de feiten aan. Aangezien er steeds meer ouderen actief worden op de sociale media, zoals Facebook en Twitter, wordt de aanwezigheid hier steeds interessanter.

Daarnaast is er recent een Amerikaans onderzoek gepubliceerd naar methoden om gasten te verleiden tot rechtstreeks boeken. Wij zijn natuurlijk geen Amerikanen, maar toch denk ik dat ook wij Europeanen gevoelig zijn voor deze ‘incentives’. Zo blijkt dat de Amerikaan aangeeft rechtstreeks te willen boeken in ruil voor een upgrade naar een suite, beter uitzicht, balkon, of naar een kamer met kitchenette. Een gratis roomservicemaaltijd scoort ook goed, evenals een gratis in-room massage en het gratis kunnen gebruiken van de minibar.

Ook een cadeaubon voor een lokaal restaurant schijnt te werken. Maar een ander pakket aanbieden dan de OTA’s, met bijvoorbeeld een ophaalservice van het vliegveld/station, welkomstdrankje et cetera, verleidt de gasten ook. Volgens mij vinden Nederlanders dit soort cadeautjes ook erg interessant, en afhankelijk van hoelang men boekt, is het nuttig om eens te kijken of hetgeen u aan de OTA betaalt als commissie niet omgezet kan worden in een cadeautje voor uw gast. En dan alleen nog zorgen dat u dit ook vertelt aan uw toekomstige gasten.

Vriendelijke groeten,

Robin Schluter