Rss

Archives for : Consumentenbedrog:

‘Erg gewild’: Booking.com mag niet meer manipulatief adverteren

Nog maar 1 kamer over!’, ‘Erg gewild!’ of ‘Net gemist’. Zinnetjes zoals deze mogen binnenkort niet meer op Booking.com prijken. Europees commissaris voor Consumentenzaken Didier Reynders heeft daarover een akkoord bereikt met de boekingssite, schrijft De Tijd.

In het akkoord belooft de grootste site voor hotelboekingen dat het transparanter zal communiceren over hotelaanbiedingen, kortingen en prijzen. De manipulatieve technieken van het Nederlandse bedrijf zijn al langer een doorn in het oog van consumentenorganisaties en overheden.

Transparanter communiceren

Dat Booking.com zich engageert voor een transparanter beleid, is een werk van lange adem. De Europese Commissie voerde al maanden gesprekken met de boekingssite om die in regel met de Europese consumentenwetgeving te brengen. Die wordt overigens strenger vanaf 17 januari, zo krijgen nationale consumentendiensten bijvoorbeeld meer macht.

‘Nog maar 2 kamers zoals deze over op onze site’: Booking.com stuurt zijn communicatie nu al wat bij

Concreet zal Booking.com meldingen zoals ‘Nog maar 1 kamer over’ niet meer te pas en te onpas gebruiken. Nu slaat dat op de beschikbaarheid via de boekinggsite, terwijl er mogelijk nog kamers rechtstreeks te boeken zijn. Ook aanbiedingen beperkt in tijd mogen niet meer, als de prijs daarna toch dezelfde blijft.

Lagere prijs is niet altijd korting

Daarnaast zal Booking.com zijn prijsvergelijkingen bijsturen. ‘Als een lagere prijs niet het gevolg is van een korting, maar van verschillende omstandigheden zoals andere verblijfsdata, mag die niet als korting worden gepresenteerd’, zegt Reynders in De Tijd.

En dan is er nog de prijs. Tot nog toe rekende Booking.com niet alle toeslagen en belastingen mee in de totaalprijs bij de zoekresultaten. De Nederlandse website zal ook dat rechtzetten tegen 16 juni 2020, want dat is de deadline die Didier Reynders vooropstelde.

Bron: De Tijd

Politie waarschuwt voor virusmail van MediaMarkt en Saturn

De federale politie waarschuwt voor een nieuwe oplichtingspraktijk. Het gaat om een mail die in ons land wordt verspreid en waarin de ketens MediaMarkt en Saturn worden vermeld.

De mail is evenwel niet afkomstig van MediaMarkt of Saturn. In de mail valt te lezen dat je voor een groot bedrag aan bestellingen hebt geplaatst bij de elektronicazaak. Dat moet een paniekreactie uitlokken waardoor je de bijlage opent en het bijgeleverde virus binnenhaalt. Dat de mail tijdens de feestdagen de ronde doet, is geen toeval.

In de mail wordt de bestemmeling erop gewezen dat hij recht heeft op de terugbetaling van een eerdere aankoop bij MediaMarkt en Satrun. De bestemmeling krijgt het voorstel een bestelbon te openen om een som van ongeveer 2000 euro op te eisen. Die bestelbon is echter een virus die uw computer kan besmetten. Volgens de politie circuleren een Franse versie van de e-mail en een versie in (schabouwelijk) Nederlands. De politie raadt aan de mail meteen te verwijderen en de bijlage niet te openen.

De tactiek om je schrik aan te jagen, is een standaard strategie bij phisingmails. Hieronder vijf tekenen dat je met phishin te maken hebt.

1. De mail vraagt naar persoonlijke of gevoelige informatie. Alleen in heel uitzonderlijk gevallen zullen bedrijven je contacteren om een wachtwoord of kredietkaartnummer op te vragen. Ben je niet zeker of een mail authentiek is, neem dan eerst rechtstreeks contact op met het bedrijf of de organisatie van waaruit de mail is verstuurd.

2. Slechte spelling en grammatica. Vaak, maar niet altijd, kan je een phisingmail eruit pikken door de taalfouten in het bericht. Ook in de Saturn mail waarvoor de politie nu waarschuwt is de taal van een bedenkelijk niveau

3. Check de hyperlink(s) in je mails. Je kan nagaan of de gelinkte URL’s matchen met hun eigenlijke adres door je muis over de link te laten zweven. Als de gelinkte website niet overeenkomt met de ingesloten URL in de mail, dan mag je achterdochtig worden.

4. De mail bevat een misleidende domeinnaam. Phishers gebruiken officieel klinkende URLs om slachtoffers in de val te lokken. Afgeleide webadressen van officiële bedrijven eindigen altijd op de zogenaamde moedersite in hun URL – bijvoorbeeld ‘info.microsoft.com’. Wanneer je een bekende naam in een websiteadres terugvindt aan het begin van de URL, ‘microsoft.info.com’, dan zit er een luchtje aan.

5. Het aanbod is te mooi om waar te zijn. Geluk bestaat, maar als die in de vorm van een slecht geformuleerde mail komt, is voorzichtigheid de boodschap.

© Politie.

Valse boekingsbevestigingen van Booking.com in omloop

Er zijn valse boekingsbevestigingen van Booking com in omloop, met een ZIP-file in de bijlage. Dit bestand bevat vrijwel zeker malware. Open de bijlage dus niet!

De mail bevat een nagemaakte boekingsbevestiging, waar echter de hotelnaam en de naam van de klant ontbreekt. Het doel van de oplichters is ontvangers van de mail zover te krijgen de bijlage te openen. Dat blijkt onder meer uit de volgende tekst:

“Thanks! Your reservation is now confirmed.
To view additional information about your reservation, please open the attachment.”

Aan het afzender-mailadres is duidelijk te zien dat deze mail niet echt van booking.com afkomstig is.

Advies
Open de bijlage niet! Grote kans dat je computer besmet raakt met malware als je dit wel doet. Heb je e-mail ontvangen van booking.com, maar twijfel je over de echtheid? Neem dan contact op met het bedrijf, via de contactgegevens op de officiële site Booking

Voorbeeld mail die verzonden wordt:

bookingmal

Nieuw biljet van € 10… in omloop

Ná dat van € 5, nu ook nieuw € 10-biljet. Zo is het! De lancering van het nieuwe biljet van € 10 werd eind 2013 al aangekondigd, maar pas op 13 januari 2014 werd de nieuwe look ervan eindelijk vrijgegeven.

Pas ná de zomer in omloop! Dat klopt! De lancering loopt dus anders dan die van de € 5-biljetten: die waren in omloop nog vóór er goed en wel over de nieuwe look gecommuniceerd werd, wat voor verwarring zorgde. Nu loopt u het gevaar dat ‘slimmeriken’ al met € 10-biljetten met de nieuwe look zullen willen betalen, nog vóór ze officieel in omloop zijn.

Blijf alert voor vals geld. Zo werd bv. al wel de nieuwe look van de € 10-biljetten vrijgegeven, maar ze komen pas ná de zomer in omloop.

TREND: TRAVEL REVIEW THREAT (Poll onderaan dit artikel)

Volgens hotelmanager Paul Stenson van het Charleville Lodge Hotel in Dublin is er een nieuwe trend in de hotelwereld: de Travel Review Threat.
In een open brief op deFacebookpagina van het hotel gaat hij in op het probleem en richt de manager zich op twee Duitse gasten waarvan hij vermoedt dat ook zij zich aan deze ‘trend’ schuldig wilden maken.

Foto: Het Charleville Lodge Hotel

Foto’s als bewijs
In zijn Facebookpost vertelt Stenson dat de gasten hadden geklaagd over een kleine hoeveelheid stof op een lampenkap en over het headboard bij het bed dat niet volledig horizontaal stond. Vervolgens liet het paar foto’s van het stof en het headboard zien aan de receptiemedewerkers.

Andere klachten
Nadat het personeel het stof had verwijderd en het headboard terug recht had gezet, kwamen de twee opeens met nog meer klachten. Zo zou de deurklink van de badkamer los hebben gezeten en was de deur van de kledingkast ongeveer 1 cm te kort om perfect te kunnen sluiten. Ook bij deze klachten hadden de twee Duitse gasten fotografisch bewijs verzameld. Daarbij zeiden de twee herhaaldelijk dat het hotel er ‘iets aan moest doen’.

Trend: Travel Review Threat
Volgens Stenson gebruikt een klein groepje reizigers reviews op internet om goedkoper te kunnen reizen. De manager: “Deze gasten maken foto’s van kleine hoeveelheden stof of andere ‘issues’ op de hotelkamer en gebruiken fotomontage, met name de zoomfunctie, om het probleem veel erger te doen lijken dan het daadwerkelijk is. Vervolgens gaan deze gasten met de foto’s naar de hotelreceptie met de dreiging dat deze beelden online geplaatst worden vergezeld van de klachten als het hotel hen geen korting of zelfs een gratis overnachting aanbiedt.”

Gerechterlijke stappen
De hotelmanager vertelt dat hoewel sommige hotels toegeven aan de ‘Travel Review Threat’, zijn hotel gerechtelijke stappen neemt tegen de chanteurs.

[poll id=”2″]