Rss

Archives for : Buurtinformatienetwerk.

‘Erg gewild’: Booking.com mag niet meer manipulatief adverteren

Nog maar 1 kamer over!’, ‘Erg gewild!’ of ‘Net gemist’. Zinnetjes zoals deze mogen binnenkort niet meer op Booking.com prijken. Europees commissaris voor Consumentenzaken Didier Reynders heeft daarover een akkoord bereikt met de boekingssite, schrijft De Tijd.

In het akkoord belooft de grootste site voor hotelboekingen dat het transparanter zal communiceren over hotelaanbiedingen, kortingen en prijzen. De manipulatieve technieken van het Nederlandse bedrijf zijn al langer een doorn in het oog van consumentenorganisaties en overheden.

Transparanter communiceren

Dat Booking.com zich engageert voor een transparanter beleid, is een werk van lange adem. De Europese Commissie voerde al maanden gesprekken met de boekingssite om die in regel met de Europese consumentenwetgeving te brengen. Die wordt overigens strenger vanaf 17 januari, zo krijgen nationale consumentendiensten bijvoorbeeld meer macht.

‘Nog maar 2 kamers zoals deze over op onze site’: Booking.com stuurt zijn communicatie nu al wat bij

Concreet zal Booking.com meldingen zoals ‘Nog maar 1 kamer over’ niet meer te pas en te onpas gebruiken. Nu slaat dat op de beschikbaarheid via de boekinggsite, terwijl er mogelijk nog kamers rechtstreeks te boeken zijn. Ook aanbiedingen beperkt in tijd mogen niet meer, als de prijs daarna toch dezelfde blijft.

Lagere prijs is niet altijd korting

Daarnaast zal Booking.com zijn prijsvergelijkingen bijsturen. ‘Als een lagere prijs niet het gevolg is van een korting, maar van verschillende omstandigheden zoals andere verblijfsdata, mag die niet als korting worden gepresenteerd’, zegt Reynders in De Tijd.

En dan is er nog de prijs. Tot nog toe rekende Booking.com niet alle toeslagen en belastingen mee in de totaalprijs bij de zoekresultaten. De Nederlandse website zal ook dat rechtzetten tegen 16 juni 2020, want dat is de deadline die Didier Reynders vooropstelde.

Bron: De Tijd

Verdwijning van Lucien VAN VYNCKT (67) in Oostkamp op 20/12/17

Verdwijning van Lucien VAN VYNCKT (67) in Oostkamp op 20/12/17

Op 20 december 2017 verdween Lucien VAN VYNCKT, een man van uit Oostkamp. Hij werd die woensdag om 10u00 nog gezien in de apotheek “De Wieke” gelegen Bruggestraat in Oostkamp. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.

Zijn voertuig een Mercedes-Benz 180 CDI met nummerplaat 1-FUM-950 werd teruggevonden te Oostkamp, deelgemeente Moerbrugge, Westdijk.

De heer is 67 jaar oud. Hij is slank gebouwd en 1m78 groot. Hij heeft donkerblond grijzend haar en draagt een bril.

 

Op het ogenblik van zijn verdwijning droeg hij een donkere broek, een witblauw geruit hemd, een blauwe pullover, een grijze lederen jas en bruine schoenen.

Verspreid op vraag van het Parket van West-Vlaanderen – afdeling Brugge – 20/12/17.

Link naar het opsporingsbericht

 
 

Getuigenissen

Hebt u meer informatie over dit feit, gelieve dan contact op te nemen met de politie via het gratis nummer 0800 30 300.

 

Beschermd: Insluiping Hotel Binnehof.

Deze inhoud is beschermd met een wachtwoord. Vul hieronder het wachtwoord in om het te bekijken:

Politie waarschuwt voor virusmail van MediaMarkt en Saturn

De federale politie waarschuwt voor een nieuwe oplichtingspraktijk. Het gaat om een mail die in ons land wordt verspreid en waarin de ketens MediaMarkt en Saturn worden vermeld.

De mail is evenwel niet afkomstig van MediaMarkt of Saturn. In de mail valt te lezen dat je voor een groot bedrag aan bestellingen hebt geplaatst bij de elektronicazaak. Dat moet een paniekreactie uitlokken waardoor je de bijlage opent en het bijgeleverde virus binnenhaalt. Dat de mail tijdens de feestdagen de ronde doet, is geen toeval.

In de mail wordt de bestemmeling erop gewezen dat hij recht heeft op de terugbetaling van een eerdere aankoop bij MediaMarkt en Satrun. De bestemmeling krijgt het voorstel een bestelbon te openen om een som van ongeveer 2000 euro op te eisen. Die bestelbon is echter een virus die uw computer kan besmetten. Volgens de politie circuleren een Franse versie van de e-mail en een versie in (schabouwelijk) Nederlands. De politie raadt aan de mail meteen te verwijderen en de bijlage niet te openen.

De tactiek om je schrik aan te jagen, is een standaard strategie bij phisingmails. Hieronder vijf tekenen dat je met phishin te maken hebt.

1. De mail vraagt naar persoonlijke of gevoelige informatie. Alleen in heel uitzonderlijk gevallen zullen bedrijven je contacteren om een wachtwoord of kredietkaartnummer op te vragen. Ben je niet zeker of een mail authentiek is, neem dan eerst rechtstreeks contact op met het bedrijf of de organisatie van waaruit de mail is verstuurd.

2. Slechte spelling en grammatica. Vaak, maar niet altijd, kan je een phisingmail eruit pikken door de taalfouten in het bericht. Ook in de Saturn mail waarvoor de politie nu waarschuwt is de taal van een bedenkelijk niveau

3. Check de hyperlink(s) in je mails. Je kan nagaan of de gelinkte URL’s matchen met hun eigenlijke adres door je muis over de link te laten zweven. Als de gelinkte website niet overeenkomt met de ingesloten URL in de mail, dan mag je achterdochtig worden.

4. De mail bevat een misleidende domeinnaam. Phishers gebruiken officieel klinkende URLs om slachtoffers in de val te lokken. Afgeleide webadressen van officiële bedrijven eindigen altijd op de zogenaamde moedersite in hun URL – bijvoorbeeld ‘info.microsoft.com’. Wanneer je een bekende naam in een websiteadres terugvindt aan het begin van de URL, ‘microsoft.info.com’, dan zit er een luchtje aan.

5. Het aanbod is te mooi om waar te zijn. Geluk bestaat, maar als die in de vorm van een slecht geformuleerde mail komt, is voorzichtigheid de boodschap.

© Politie.

Valse boekingsbevestigingen van Booking.com in omloop

Er zijn valse boekingsbevestigingen van Booking com in omloop, met een ZIP-file in de bijlage. Dit bestand bevat vrijwel zeker malware. Open de bijlage dus niet!

De mail bevat een nagemaakte boekingsbevestiging, waar echter de hotelnaam en de naam van de klant ontbreekt. Het doel van de oplichters is ontvangers van de mail zover te krijgen de bijlage te openen. Dat blijkt onder meer uit de volgende tekst:

“Thanks! Your reservation is now confirmed.
To view additional information about your reservation, please open the attachment.”

Aan het afzender-mailadres is duidelijk te zien dat deze mail niet echt van booking.com afkomstig is.

Advies
Open de bijlage niet! Grote kans dat je computer besmet raakt met malware als je dit wel doet. Heb je e-mail ontvangen van booking.com, maar twijfel je over de echtheid? Neem dan contact op met het bedrijf, via de contactgegevens op de officiële site Booking

Voorbeeld mail die verzonden wordt:

bookingmal

Noodnummer brandweer: enkel nog 112!

Hulpverleningszone 1 West-Vlaanderen maakt de bevolking van Knokke-Heist er attent op om bij noodgevallen nog uitsluitend het Europese alarmeringsnummer 112 te bellen. In feite dienen de oproepen voor brandweerhulp of ambulance al jaren via het Hulpcentrum 112 te gebeuren maar de centralisten in de brandweerkazerne van Knokke-Heist ervaren dat een aantal burgers toch nog altijd de oude lokale noodnummers 050 60.10.10 en 050 60.21.21 hanteren. Deze telefoonnummers verdwijnen echter binnenkort.

Lokale recherche van Knokke-Heist rolt Litouwse dievenbende op

lokale recherche van de politiezone Damme/Knokke-Heist rolde een Litouwse dievenbende op na een doorgedreven onderzoek. De bende pleegde eind juli 2013 een brutale overval op de juwelierszaak Lebeau-Courally in Knokke-Heist. De daders gingen aan de haal met een grote som aan juwelen en horloges.

De rechercheurs kwamen de dievenbende op het spoor na een ‘gouden’ tip van een hotelier uit Knokke-Heist. Hij reageerde alert op een bin-bericht dat de politie had verstuurd met informatie over de overvallers. Na verder onderzoek (onder meer via sociale media) kon 1 verdachte (22) worden opgespoord en ondervraagd. Het verhoor leidde tot een grote doorbraak, want de volledige bende kon in kaart worden gebracht. Twee dieven (21; 26) zitten momenteel opgesloten in Oostenrijk, een andere dader (24) zit in de cel in Litouwen. Gisteren verscheen hun 20-jarige kompaan al voor de raadkamer in Brugge. Hij heeft de overval bekend en blijft een maand langer in de cel. In het belang van het onderzoek kan geen bijkomende informatie worden bekend gemaakt.

RONDTREKKENDE CRIMINALITEIT

De Federale Politie vraagt ons bijgevoegde informatie i.v.m.  “Aandachtsvestiging ramkraken” te verspreiden aan de Buurtinformatienetwerken.

 

DJSOC/B – Georganiseerde diefstalRONDTREKKENDE CRIMINALITEIT

INFONEWS

grpolitie Datum van verzending: 02/03/2014 GEORGANISEERDE DIEFSTAL

AANDACHTSVESTIGING

Sinds begin 2015, worden er regelmatig ramkraken gepleegd waarbij vooral nachtwinkels en elektronicazaken worden geviseerd.

De buit bestaat vooral uit laptops, tablets, smartphones of sigaretten.

Het vermoeden bestaat dat er voor de diefstal een verkenning plaats heeft, gezien de snelheid waarmee de diefstallen gepleegd worden.

De feiten worden meestal ‘s nachts gepleegd waarbij een ruit wordt ingeslagen met behulp van hamers, bakstenen of andere voorwerpen.

RAADGEVING

Signaleer elk verdachte handeling, voertuig of persoon aan uw lokale politiedienst of via 112.

Waak erover dat de alarminstallatie perfect werkt, zeker de bewakingscamera’s. Denk eraan dat een optimaal camerabeeld slechts mogelijk is bij voldoende verlichting.

Contact personen:

ROKEGEM Marc                  ( 0032 (0) 2 644.82.06

LEFEVRE Stephan               ( 0032 (0) 2 644 84 10

* 0032 (0) 2 642 78 34                                                  e-mail: : djb.vols@telenet.be

+ Police Judiciaire Fédérale –DJB/DJSOC/Vols Organisés, rue Royale 202 A – 1000 Bruxelles

SAFECLOUDZ STUURT VALSE NOTA PER POST

De Fraudehelpdesk heeft een melding binnengekregen over een Engelstalige factuur van Safecloudz. De melder geeft aan de ‘final reminder’ uit het niets per post te hebben ontvangen.

Username en password
Op de factuur staat een ‘username’ en ‘password’ vermeld. Het is onduidelijk wat er gebeurt wanneer iemand inlogt. Wij raden aan de factuur, waarop geen kleine letters staan, te negeren en dus ook niet in te loggen.

Het is niet bekend waar Safecloudz is gevestigd. De onderneming lijkt pas sinds eind december 2014 in de lucht

Indien jullie ook deze brief hebben ontvangen, gelieve ons per mail hiervan op de hoogte te brengen: Hier klikken

Voorbeeld:

Factuur-Safecloudz

1 dag niet – Handen af

1 dag niet – Handen af
Campagne tegen woninginbraken

De lokale politie, de gemeente Knokke-Heist en stad Damme binden samen de strijd aan tegen woninginbraken met de lokale campagne ‘Handen af’. “De campagne sluit aan bij de nationale actiedag tegen woninginbraken ‘1 dag niet’ op 11 december,” zegt politiewoordvoerster Isolde Van Eenooghe. “De doelstelling van de campagne is duidelijk: inbraakpreventie onder de aandacht brengen en 1 dag geen woninginbraken.”

 Inbraakpreventie

De campagne ‘Handen af’ beperkt zich niet tot 1 actiedag. “Van 2 tot 11 december nemen we verschillende initiatieven om het belang van inbraakpreventie in de kijker te plaatsen,” zegt Isolde Van Eenooghe. “Je kan ons op 2 december vinden op de markt in Heist, op 4 december op de markt in Damme en op 10 december op de markt in Knokke. We geven preventietips, delen buttons en deurhangers uit … en je kan er ook je ‘inbrekershandschoenen’ bemachtigen. Kruip zelf eens in de huid van een inbreker en ontdek de gebreken van je woning vóór een dief dit doet!” De inwoners van inbraakgevoelige wijken krijgen vóór 11 december ook hun wijkinspecteur of de gemeenschapswacht op bezoek. Ze geven preventietips en delen buttons en deurhangers uit.

 7 tips om inbrekers te ontmoedigen

 • Maak je huis goed zichtbaar.
 • Help inbrekers niet. Berg je ladder, gereedschap … goed op.
 • Leg reservesleutels niet onder de deurmat of bloempot.
 • Sluit altijd ramen en deuren bij het verlaten van je huis. Vergeet ook je garage en tuinhuis niet.
 • Geef je huis een bewoonde indruk. Vermijd een volle brievenbus of briefje op de deur.
 • Let op met berichten op sociale media. Inbrekers lezen mee.
 • Merk, registreer en fotografeer waardevolle voorwerpen.

Meer preventietips: lokalepolitie. Je kan de lokale politie ook volgen op twitter (@LokPol5446) of facebook (Politiezone Damme Knokke-Heist).

 

Nationale actiedag

 

“De aanpak van vermogensdelicten, waaronder woninginbraken, is een prioriteit in ons handhavingsbeleid,” zegt Isolde Van Eenooghe. “In de strijd tegen woninginbraken zet ons korps veel personeel en middelen in. Elk jaar, in de donkere maanden, zijn we goed zichtbaar in het straatbeeld om inbrekers te ontmoedigen en onderscheppen.” Ook tijdens de nationale actiedag op 11 december is er extra politietoezicht voorzien in inbraakgevoelige wijken in Damme en Knokke-Heist. Er staan ook diverse controles op het programma.

 

Wil je je schouders zetten onder de campagne? Zeg samen met de lokale politie, gemeente Knokke-Heist en stad Damme ‘Handen af’ tegen inbrekers door tijdens de nationale actiedag:

 • extra oplettend te zijn en je huis (en handelszaak) goed te beveiligen;
 • de deurhanger uit te hangen;
 • de button op te spelden;
 • de campagne te delen via sociale media.

Heb je nog geen deurhanger en button? Kom naar 1 van de marktdagen of ga naar de gemeentelijke preventiedienst (de Vrièrestraat 49 – Knokke-Heist) of 1 van de politiecommissariaten in Knokke-Heist of Damme.

Ben je het slachtoffer van een inbraak(poging)? Of ben je getuige van een verdachte situatie? Contacteer onmiddellijk de lokale politie op het noodnummer 101 of 050 619 619 (7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar).
Leg bij verdachte situaties zoveel mogelijk gegevens vast. Wat was het merk, de kleur en de nummerplaat van het voertuig? Hoeveel verdachte personen waren aanwezig en hoe zagen ze er uit? Zorg hierbij steeds voor je eigen veiligheid.

1DAGNIET_AFFICHE_KLEIN_FORMAAT_17112014