Rss

Archives for : september2014

Eindelijk groepsvordering mogelijk.

De wet met betrekking tot de groepsvordering treedt vandaag in werking.

Een overwinning voor alle consumenten en voor ons.

Nu kunnen we in naam van een groep benadeelde consumenten een vordering instellen. Hou ons op de hoogte van uw klachten.

Vóór of na 1 september: wat is het verschil?

Tot nog toe moest elke consument die zich benadeeld voelde, individueel een vordering instellen bij de rechtbank. De hoge kosten van zo’n procedure schrikken echter af en zo kunnen ondernemingen ongestraft hun gang blijven gaan.

Nu de nieuwe wet op de groepsvordering van kracht is, kunnen wij als consumentenorganisatie in naam van een groep benadeelde consumenten een vordering instellen om voor hen een schadevergoeding te verkrijgen.

Die procedure biedt vele voordelen: een betere toegang tot het gerecht, besparing van kosten en middelen, een meer eenduidige rechtspraak, een preventief karakter en op termijn zelfs een cultuuromslag voor een aantal bedrijven die zich niet langer zomaar alles kunnen permitteren ten opzichte van consumenten.

HOSPITALITY BEGRIPPENLIJST…..

We hebben deze als eens gedeeld, maar kan het toch niet laten

om jullie geheugen terug op te frissen. Hier zijn ze dan:

 

Een alfabetische lijst met veelgebruikte termen en begrippen uit de hotellerie en horeca.

Allotment:
Het reserveren (blokken) van een aantal kamers voor een klant voor en over een bepaalde periode. Dit zijn vaak grote marktpartijen zoals vliegmaatschappijen en touroperators

Amenities:
Gratis diensten die aan gasten worden aangeboden en items die klaar liggen in bijvoorbeeld de badkamer voor extra comfort. Voorbeelden van diensten: automatisch uitchecken, gratis parkeren, meertalig personeel. Doel van een amenity is de aantrekkelijkheid van het hotel te vergroten, het verblijf van gasten te veraangenamen en hun terugkeer te bemoedigen.

Aparthotel:
Heeft alle voordelen van een hotel (reiniging – service – maaltijdservice) en bestaat uit appartementen in plaats van kamers.

Beer-clean glass:
Een bierglas dat er schoon uitzien, is niet altijd schoon genoeg voor bier. Zorg daarom altijd dat het bierglas vetvrij is en dat er geen schoonmaakresten achterblijven, anders verliest het bier te snel zijn schuim.

Blanc de Noir:
Letterlijk vertaald: wit naar zwart. Blanc de Noir is een uit het Frans afkomstige term en een benaming voor witte wijn gemaakt van blauwe druiven. De ‘truc’ om deze wijn te maken is om direct na het persen van de druiven, de donkergekleurde schillen zo snel mogelijk te verwijderen van het witte sap. Zo krijgt de van nature aanwezige rode kleurstof in de schil (anthocyaan) geen kans om de most een kleurtje te geven.

Boetiek hotel:
Historische oude gebouwen die verbouwd zijn/ingericht zijn als (boetiek)hotels. Het aantal kamers is vaak minder dan dertig.

Bodega:
Vaak weelderig ingericht bedrijf dat voornamelijk wijn serveert. Hierbij worden ook port, sherry, e.d. gerekend.

Cabana:
Een logeerkamer nabijgelegen het zwembad met of zonder slaapfaciliteiten.

Competition and clutter:
In een markt met veel concurrenten en veelvoudige reclame-uitingen moet een merk, om boven de menigte uit te komen, veelvuldig worden geadverteerd.

Condominium hotels:
Klanten/gasten kopen (het vastgoed van) hun hotelkamer, of suite. Hierin mogen ze vervolgens permanent verblijven. Vaak worden deze kamers als tweede of derde huis gebruikt. Soms kan de klant de eigen kamer of suite doorverhuren. Voor de onderhoudskosten en exploitatie is vaak nog wel een periodiek bedrag verschuldigd.

Conferentiecentrum:
Een gespecialiseerd hotel, gewoonlijk toegankelijk voor een breed scala en diverse grote partijen/clubs/bedrijven. Vaak gelegen in een stille en ruimtelijke omgeving. Deze hotels halen meestal congressen, meerdaagse vergaderingen, trainingen en seminars binnen. Uitgebreide ontspanningsmogelijkheden kunnen tot de hotelfaciliteiten horen.

Day rate:
Een speciale kamerprijs voor gebruik van een hotelkamer gedurende de dag. Deze prijs ligt vaak lager dan de kamerprijs waarbij wel wordt overnacht in de kamer.

Doorknob menu:
Onderdeel van de roomservice. Housekeeping laat een lijst achter op de hotelkamer waarop gasten kunnen aangeven wat ze op de kamer willen eten als ontbijt, lunch of diner. De menukaart wordt door de gasten voorzien van de tijden waarop zij het eten op de kamer wensen te ontvangen en wordt vervolgens aan de buitenzijde van de deur opgehangen. De lijsten worden vervolgens opgehaald en doorgepeeld aan de keuken.

Family Rate:
De prijs voor een hotelkamer gebaseerd op de bezetting door een stel ouders met kinderen.

Floor person:
Een casino medewerker die toezicht houdt op dealers en is getraind om valsspelers te herkennen.

Flycruising:
Een reisvorm waarbij toeristen eerst naar een bestemming vliegen om van daaruit een cruise te maken. De cruise eindigt met een terugvlucht vanaf de beginhaven, of een andere aankomsthaven.

French service (1):
Een restaurantterm in gebruik tot rond 1850. Tijdens het diner kwamen in twee of drie rondes alle gerechten (tot maximaal 32 gangen in totaal) in één keer op tafel. Mensen met lange armen hadden het snelst hun favoriete gang of bordje te pakken. Vanwege de enorme hoeveelheden at niet iedereen alle gangen even warm.

French service (2):
Deze variant van de restaurantterm raakte na 1850 in zwang. Tijdens het diner worden bepaalde gangen door een ober aan de tafel voor het oog van de gaten bereid. De gerechten worden ter plekke op lege borden gelegd in plaats van dat de borden in de keuken worden opgemaakt en van daaruit worden uitgeserveerd.

Grappa:
Is een gedestilleerde alcoholische drank, die gemaakt wordt uit destillatie van restanten van de druiven na de wijnbereiding. Oorspronkelijk was het een manier om de overtollige trosdruiven niet te hoeven weggooien aan het einde van het seizoen. In Frankrijk heet deze drank Marc (Eau de Vie de Marc).

Guaranteed reservations:
Een reservering gemaakt door een gast die gegarandeerd betaald wordt, ook al komt de gast niet opdagen. Dit soort gegarandeerde boekingen worden vaak gemaakt door bedrijven en door gasten die hun creditcard gegevens hiervoor achterlaten.

Hospitality:
De hartelijke en genereuze ontvangst van gasten. Komt van het Latijnse woord ‘hospes’, wat gast en ook vreemdeling betekent.

Kamerblokken:
Een vooraf vastgesteld aantal hotelkamers (aan een blok, op één of meerdere etages) wordt gereserveerd voor gebruik door groepen (voor een congres, evenement, toeristentoer).

Lanai:
Een gastenkamer met een balkon of hofje met uitzicht op het water of de tuin.

Luncheon:
Een lichte maaltijd in de namiddag

Master folio:
Een overzichtsrekening waarop de totalen van alle gemaakte (on)kosten van alle leden uit een (grotere) gastengroep staan.

Modified American Plan:
Een kamer waarbij de kosten voor twee maaltijden inbegrepen zijn. Vaak is dit het ontbijt en het diner.

Overstay:
Een hotelgast die langer in het hotel/op het terrein blijft na het verstrijken van de vertrekdatum (en tijd).

Prestige pricing:
Hotels en restaurants die zich als luxueus en kwalitatief hoogwaardig willen positioneren betreden een markt vaak met het zetten van hoge prijzen. Zo wordt een signaal afgegeven dat het gewenste merkbeeld moet bevestigen.

Quad:
Een gastenverblijf bestemt voor vier gasten. Hierin staan dus twee of meerdere bedden.

Rackrate:
Tarieven die hotels hanteren voordat er kortingen zijn verrekend. Deze gepubliceerde kamerprijzen zijn soms kunstmatig hoog om kortingen te kunnen verdisconteren.

Revpar:
Revenue Per Available Room
Opbrengst per beschikbare kamer

Rooms checklist:
Een lijst per kamer voor het bijhouden van het (preventief) onderhoud aan de gastenkamer. Per item is er ruimte voor informatie over het soort onderhoud of inspectie en welke reparatie- of schoonmaakhandelingen nodig zijn.

Russian service:
De manier van werken de we tegenwoordig gewend zijn in het restaurant. Elk gerecht van iedere gang wordt op aparte borden in de keuken opgemaakt en van daaruit uitgeserveerd. Uitgedokterd door een ambassadeur van de Russische tsaar in 1810, vanuit Frankrijk sinds 1850 over Europa verspreid.

Sidework:
Het voorbereiden en schoonmaakwerk dat voor en na iedere dinerservice moet worden gedaan. Denk aan het bijvullen van de besteklades, voorraad servetten nalopen, opwrijven van de glazen en het vullen van peper en zoutsetjes.

Table d’hôte menu:
Een menu dat uit een volledige maaltijd bestaat voor een vaste prijs. Soms worden twee of meer verschillende maaltijden aangeboden. De maaltijden op het menu worden vooraf vastgesteld door de menuplanner. Als gasten al keuze hebben, is deze niet zeer uitgebreid.

Turndown service:
Een veelomvattende service die primair aan de hotelgast wordt aangeboden. Gordijnen sluiten, bedden slaapgereed maken. Soms extra: plaatsten van mintsnoepje of chocolaatje op bed. Turndown is ook: extra verschoning van handdoeken, aanvulling bad- en doucheartikelen.

Walk-in guest:
Een gast die het hotel binnenwandelt zonder een vooraf gemaakte reservering.

Walking a guest:
Door een (onvoorziene) situatie is het hotel niet in staat om de reservering van een gast te kunnen honoreren. Het hotel helpt de gedupeerde(n) dan met het vinden van een geschikte accommodatie elders.

Well drink:
Een drankje op basis van een goedkoop (huis)merk drank. De flessen worden vaak in een ‘well’ (letterlijk: bron/put) onder de bar opgeborgen, zodat gasten de flessen niet kunnen zien.

Yield management:
Een strategisch proces dat hotelexploitanten gebruiken om de opbrengst te maximaliseren. Door het afstemmen van de balans tussen kamerprijzen en bezettingsgraad zoekt men naar een optimale combinatie die de meeste winst oplevert.

Zone lighting:
Verlichting die dusdanig ontworpen is om ‘stromen’ van mensen van de ene plek naar de andere te vergemakkelijken.

Diefstal op heterdaad

Diefstal op heterdaad betrappen: hoe aanpakken?

Ondertussen draait het BIN-Z voor logiesverstrekkers Brugge, initiatief van HRB in samenwerking met Politie Brugge, op volle toeren… Via dit waarschuwingssysteem worden de aangesloten hotels-logies onmiddellijk geïnformeerd over meldingen van misdrijven, diefstal, verdachte individuen, hotelratten etc.. Maar wat als u zelf iemand op heterdaad betrapt…wat kan en wat mag u niet?

U kunt de persoon die u betrapt hebt tijdelijk “vasthouden”, maar dan onder strikte voorwaarden:

  • Het moet gaan om een misdrijf en de betrapping moet op heterdaad zijn. Hierbij opletten als het gaat om vage beschuldigingen, vermoedens of verdenkingen… dan is er geen sprake van heterdaad en is dit ook niet voldoende iemand te kunnen vasthouden.
  • U moet onmiddellijk aangifte doen bij de politie. Dit is niet onbelangrijk… want u mag enkel de “dader” vasthouden tot de politie is aangekomen.
  • Indien de “dader” zich wil bevrijden dan mag u slechts strikt noodzakelijk en evenredig geweldgebruiken.  Indien de dader zich gewelddadig verzet, dan wordt het een diefstal met geweld met nog meer problemen en gevolgen voor de dader …  (misschien kunt u de dader nog vooraf inlichten dat mogelijks verzet nog ergere gevolgen kan geven)
  • Is er enige twijfel aan de “heterdaad”, dan heeft u er baat bij om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen van de feiten, de dader, eventuele getuigen maar u kunt de dader juridisch gezien niet tegenhouden/vasthouden..

Dit klinkt allemaal zeer redelijk maar wat in praktijk… Ons advies is: eigen veiligheid eerst (uzelf, uw medewerkers, uw gasten)!  Voldoen de voorwaarden tot tijdelijk vasthouden en kunt u de dader aan (met voldoende mensen rondom u om uw bij te staan bij mogelijk gewelddadig verzet), dan is dit een optie… Komt de veiligheid in gedrang, wacht op de tussenkomst van de politie en laat het volledig aan hen over. Verzamel ondertussen dan zoveel mogelijk bewijsmateriaal en getuigenissen…

Bron: HB

Horeca eindelijk op straat

Enkele honderden horeca-uitbaters zijn begin september in Antwerpen voor het justitiepaleis bijeen gekomen om te protesteren tegen de hoge loonlasten en het uitblijven van een flexibele uurregeling voor hun personeel. Aanleiding is de boete die de uitbater van Den Artist kreeg voor achterstallige RSZ. De horeca wordt kapotgemaakt, zeggen de aanwezigen. Er was steun uit verschillende hoeken van het land en van de HoReCa federatie.

RPR moet anders vermeld worden!

De gerechtelijke hervorming heeft onrechtstreeks ook gevolgen voor de verplichte vermelding van het zogenaamde ‘RPR’ op uw facturen. Wat wijzigt er nu precies…

Wat is dat RPR?
Dat is kortweg de afkorting van ‘rechtspersonenregister’. De plaats die na dit ‘RPR’ vermeld wordt, geeft dan in feite aan onder welk gerechtelijk arrondissement een rechtspersoon, bv. uw vennootschap valt. Staat er m.a.w. op uw facturen ‘RPR Brugge’, dan weet iedereen dat uw vennootschap ressorteert onder de bevoegdheid van de rechtbank van koophandel te Brugge.

Als eenmanszaak dus niet vermelden?
Neen, inderdaad, alleen vennootschappen hebben zo’n RPR. Als eenmanszaak is het wel steeds van belang om uw woonplaats of domicilieadres te vermelden, want dat bepaalt de rechtbank waaronder u valt.

Andere indeling rechtbanken van koophandel!
Sinds 1 april 2014 zijn de gerechtelijke arrondissementen inderdaad hervormd en bijgevolg dus ook de rechtbanken van koophandel. Die laatste zijn sindsdien in hoofdzaak georganiseerd volgens de vijf hoven van beroep: Antwerpen, Gent, Brussel, Luik en Bergen. Daarnaast zijn er nog drie afzonderlijke rechtbanken van koophandel: in Leuven, Nijvel en Eupen. De voorheen bestaande zittingsplaatsen, zoals bv. Brugge blijven wel behouden, maar worden afdelingen van de nieuwe grotere rechtbanken van koophandel.

Concreet
Het RPR op uw facturen moet thans uitgebreid worden. Zo moet de rechtbank van koophandel eerst vermeld worden en vervolgens, indien aanwezig, de afdeling onder die rechtbank. De vroegere vermelding ‘RPR Brugge’ moet nu dus vervangen worden door ‘RPR Gent, afdeling Brugge’. De rechtbanken van koophandel van Leuven, Nijvel en Eupen hebben wel geen diverse afdelingen meer.

Voorgedrukt briefpapier weggooien?
Neen, zo drastisch moet u niet te werk gaan. Wel voegt u op uw oud briefpapier het best de nieuwe correcte vermelding toe, bv. in een extra kader of met een sticker.

Bron: tips & advies ondernemersdatabank

Vragen over rechten en plichten op de parking van uw hotel.

1.Is uw parking privé of publiek terrein?

Volgens de rechtspraak is een openbare weg “iedere weg die toegankelijk is voor het verkeer te land”. Toegankelijk betekent hier niet dat het (technisch) mogelijk is om er te rijden, maar wel dat het toegelaten is om er te rijden. Volgens het Hof van Cassatie zijn de wegen van een parking openbare wegen, indien zij toegankelijk zijn voor alle gebruikers. De parking van een handelszaak (bvb. een supermarkt), waar duidelijk gecommuniceerd wordt dat de parking enkel toegankelijk is voor klanten, maakt geen deel uit van de openbare weg.

2.Geldt het verkeersreglement op uw parking?

Op een privéparking geldt het verkeersreglement strikt gezien niet, maar volgens de rechtspraak dienen ook de gebruikers van een privéparking zich te gedragen alsof de voorschriften van de wegcode er van toepassing zijn. Bij een verkeersongeval op uw parking gelden de regels van het verkeersreglement. Wie parkeert op een privéparking, moet ook de aangeduide geleiding van het verkeer eerbiedigen. De miskenning van richtingspijlen op de grond van een privéparking is geen strafrechtelijke inbreuk, maar kan wel een burgerlijke fout inhouden.

3. Heeft de eigenaar van een parkeerterrein verplichtingen?

In ieder geval moet de eigenaar van een parking rekening houden met de ministeriële omzendbrief van 3 april 2001 (BS van 5 mei 2001) betreffende het voorbehouden van parkeerplaatsen voor personen met een handicap. Ook met de eventuele specifieke reglementen van het Vlaams Gewest moet de eigenaar van een parking rekening houden.

4. Is het huisreglement dat ik afficheer op mijn parking juridisch afdwingbaar? Kan ik iets ondernemen tegen niet-klanten die parkeren op mijn parking?

Op basis van art. 87 van het Veldwetboek is uw huisreglement afdwingbaar op voorwaarde dat u het afficheert op een duidelijk zichtbaar bord met uitdrukkelijke verwijzing naar de wet. Op dat bord vermeldt u dus best expliciet “Private eigendom. Verboden te parkeren, behalve voor klanten van… Overtreding van artikel 87, 8° van het Veldwetboek.” Bij een overtreding van het reglement – bijvoorbeeld de regel dat uw parking enkel toegankelijk is voor klanten tijdens hun winkelbezoek – kunt u dus een klacht neerleggen bij de politie, die geldboetes kan opleggen. Maar… er zitten nogal wat addertjes onder het gras, waardoor het afdwingen van uw rechten een dure operatie kan worden.

Na melding van een foutparkeerder zal de politie in het beste geval ter plaatse komen en een proces-verbaal van de inbreuk tegen het art. 87 van het Veldwetboek opstellen. De politie zal echter niet zelf een takelbedrijf de opdracht geven om het betreffende voertuig weg te slepen. Want, doordat uw parking enkel toegankelijk is voor klanten, maakt zij geen deel uit van de openbare weg en is de politie er niet bevoegd. Na ontvangst van het proces-verbaal kunt u zelf een gerechtsdeurwaarder en een takelfirma bellen en de takeldienst opdracht geven om het voertuig in overtreding weg te slepen. En omdat ú daartoe opdracht heeft gegeven, moet u in eerste instantie de takelkosten betalen. Achteraf kunt u die kosten via het gerecht terugvorderen van de eigenaar of bestuurder van het voertuig. De vraag is of die hele rompslomp de moeite loont.

5. Wat is dan de meest efficiënte manier om te vermijden dat mijn parking wordt ingenomen door niet-klanten?

Twee maatregelen blijken bijzonder efficiënt.

Tip 1: verhoog de dreiging in de affichage van uw huisreglement

Een handelaar communiceerde de volgende boodschap op een bord en boekte daarmee zeer goede resultaten.

“Niet-klanten zijn een forfaitair staangeld verschuldigd van 15 EUR per begonnen dag. We behouden ons het recht uw voertuig te blokkeren met een wielklem tot de volledige betaling.”

Mag dit? Jawel, want door de duidelijke boodschap ontstaat een contract tussen de eigenaar van het parkeerterrein en de bestuurder die de parking oprijdt om er zijn wagen te parkeren.”

Tip 2: de klantvriendelijke, technische oplossing

De technische oplossing bestaat erin dat u aan de inrit van uw parking een slagboom plaatst, die automatisch open gaat voor wie de parking oprijdt. Ook aan de uitrit plaatst u een slagboom, maar dan wel een die enkel opengaat na het intikken van een code of het lezen van een barcode. Die code staat op het kasticket en alleen wie uw winkel heeft bezocht en er iets heeft gekocht – klanten dus – heeft een kasticket. Het voordeel van dit systeem is, dat het behalve eenvoudig en efficiënt, op termijn ook goedkoop is, want de investering is eenmalig.

Bron/Unizo