Rss

Archives for : mei2015

Vijf tips voor het verbeteren van de WiFi-connectiviteit

Door de toename van devices en online datagebruik op de werkvloer worden WiFi-netwerken van bedrijven steeds zwaarder belast. MKB’ers kiezen al snel voor vernieuwing van hardware of een extra router om de groeiende WiFi-behoefte aan te kunnen.

In veel gevallen is een optimalisatieslag van het huidige netwerk echter net zo effectief. GFI Software geeft ondernemers vijf tips om het beste te halen uit hun WiFi-netwerk.

1. Positie en omgeving router
De locatie van de router is bepalend voor welke configuratie het beste werkt. Wanneer de router zich bevindt in een klein kantoor kan worden gekozen voor een high frequency channel om de dekking te verkleinen en hierdoor de capaciteit binnen dit gebied te verbeteren. Omgekeerd kan het natuurlijk ook. Bij een grote ruimte is het beter te kiezen voor een low frequency channel om dekking te geven aan bijvoorbeeld het gehele gebouw. Ook de locatie van de router speelt een rol. Zo kunnen betonnen pilaren en andere massieve objecten het WiFi-signaal verzwakken. Verder is het verstandig om de router te plaatsen op een locatie waar de dichtheid van devices groot is. Zo worden de meeste devices van een zo krachtig mogelijk signaal voorzien.

2. Geef belangrijke devices voorrang op het netwerk
Bij veel routers is het mogelijk om per device een maximale datasnelheid toe te kennen. Door minder belangrijke devices minder bandbreedte te geven, verbetert de WiFi-connectiviteit voor devices waarbij goede verbinding het belangrijkst is. Maak echter geen gebruik van statische IP adresallocatie om devices voorrang te geven. Hierdoor blijft namelijk altijd bandbreedte gereserveerd voor de ingevoerde IP-adressen, zelfs wanneer de bijbehorende devices niet zijn verbonden. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de maximale hoeveelheid aan devices die verbinding mogen maken te verminderen om de capaciteit per device te verbeteren. Een dergelijke ‘eerst komt, eerst maalt-aanpak’ kan in sommige gevallen uitkomst bieden.

3, Bandbreedte monitoring en extra beveiliging
Door het netwerk te monitoren kan worden voorkomen dat kwaadwillende in de omgeving ongezien toegang krijgen door de standaard beveiliging te omzeilen en zo het netwerk extra belasten. Zorg voor optimale connectiviteit door het WiFi-netwerk te monitoren en extra te beveiligingen. Dit helpt niet alleen de WiFi te verbeteren, maar ook data veiliger te houden.

4. Beheer taken die belastend zijn voor het netwerk
Sommige taken die belastend zijn voor het netwerk kunnen het beste worden uitgevoerd op momenten dat het rustig is op het netwerk. Dit is een goede reden om bijvoorbeeld de back-up van systemen ’s nachts uit te voeren. Probeer bovendien om zware taken – zoals patches en grote updates – pas uit te voeren wanneer het apparaat is verbonden aan een ethernetverbinding, indien mogelijk.

5. Maak gebruik van de access control-lijst
Niet voor alle aanwezige devices is het nodig om gebruik te maken van het netwerk. Maak gebruik van de access control-lijst in de router om devices te blokkeren die niet per se WiFi-verbinding nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze over een ethernetverbinding beschikken. Breng hiervoor eerst in kaart welke devices aanwezig zijn op de werkvloer, zowel zakelijke als privé-devices. Gebruik daarnaast de access control-lijst om illegale apparaten te ontdekken en te blokkeren. Hierdoor wordt de kans op kwaadwillende indringers op het WiFi-netwerk beperkt.

“Veel bedrijven maken onvoldoende gebruik van de mogelijkheden van hun routers, waardoor ze bandbreedte mislopen en onnodige kosten maken voor hardware-upgrades,” zegt Sergio Galindo, general manager van de Infrastructure Business Unit bij GFI Software. “Door de juiste maatregelen te treffen, behaal je zonder extra kosten goede resultaten met je WiFi-netwerk. Met een monitoring-oplossing, zoals GFI WirelessSentry, houd je bovendien kwaadwillende buiten het netwerk waardoor bedrijfsdata veilig blijft.”

Gratis Wi-Fi populairst als hotelvoorziening

Gratis Wi-Fi blijft de belangrijkste faciliteit bij het zoeken naar een hotel voor vrijetijds- en zakelijke overnachtingen, maar vermindert langzaam volgens het wereldwijde
Door het grotere aantal gratis publieke Wi-Fi hotspots en verbeterde mobiele abonnementen lijken reizigers minder afhankelijk te zijn van Wi-Fi in hotels.

Overal online

Gratis Wi-Fi is de belangrijkste factor bij het kiezen van een hotel voor vrijetijdsovernachtingen (30 procent), vergeleken met 34 procent in 2013.
50 procent van de respondenten vinden gratis Wi-Fi een must-have tijdens een zakelijke overnachting, vergeleken met 56 procent twee jaar geleden.
Gratis Wi-Fi is een technische faciliteit waarvan 60 procent van de respondenten hoopt dat het als standaarddienst wordt aangeboden in alle hotels. Dit is zes procent lager dan in 2013.
Liefde voor eten en drinken
Gratis ontbijt is opnieuw de één na belangrijkste faciliteit voor vrijetijdsreiziger (21 procent) en de derde must-have voor zakenreizigers (twaalf procent). Zakenreizigers vinden de nabijheid van openbaar vervoer, restaurants en winkels belangrijker dan een gratis maaltijd. Men geniet het liefst van vers fruit (zestien procent) en koffie of thee (zestien procent). Ook vlees (twaalf procent), eieren (twaalf procent), brood of toast (ascht procent) en een lekkere selectie van sapjes (acht procent) worden graag genuttigd. Nederlanders geven het meest om een vers kopje koffie of thee bij het ontbijt (66 procent).
Moderne koffie- of espressomachines zijn de favoriete faciliteiten op de kamer (23 procent).
33 procent van de respondenten vindt een gratis flesje water de simpelste faciliteit die ze graag in hotelkamers zien.
Gratis ontbijt is de hoogst scorende niet-technische faciliteit, die reizigers graag als standaard zien in alle hotels (27 procent), gevolgd door een koelkast voor persoonlijk gebruik (vijftien procent). Slechts drie procent van de respondenten zegt dat ze het gratis ontbijt schrappen als ze op die manier minder hoeven te betalen voor de hotelovernachting.
De droomfaciliteit van reizigers is het bezoeken van een chocolaterie om zelf iets lekkers uit te zoeken voor het slapen gaan (34 procent). Nederlanders voelen echter meer voor elke dag verse bloemen in de hotelkamer (35 procent).

Parkeren en technologie
Op de derde plek vinden vrijetijdsreizigers gratis parkeren het belangrijkst bij het boeken van een hotelovernachting (tien procent).
Bekabelde kamers met één afstandsbediening om meerdere faciliteiten te bedienen, zoals licht, TV en verwarming, vindt 22 procent van de respondenten belangrijk. Daarna komt de aanwezigheid van docking stations met vijftien procent.
Ver onder gratis Wi-Fi vinden hotelgasten opladers en HD televisies (acht procent) de meest gewilde technische faciliteit, die standaard aangeboden dient te worden.
Minder in trek
24 procent van de wereldreizigers vindt minibars overbodig en zeventien procent geeft aan dat de minibars ongebruikt achter blijven.
Telefoons in badkamers zijn het minst gebruikte voorwerp (22 procent). Draadloze telefoons krijgen maar een procent van de stemmen als gewenste simpele faciliteit in een hotelkamer.
Nederlanders geven aan dat de broekpers een item is dat zij nauwelijks gebruiken (30 procent).

Gasten met vlugge vingers
Bij de vraag of de respondenten ooit iets uit een hotelkamer mee hebben genomen zonder te retourneren, reageerde maar 27 procent van de Argentijnse hotelgasten met ‘niks’, gevolgd door Singaporese en Spaanse gasten met respectievelijk 29 procent en 30 procent. Dit is een groot verschil met Nederlanders (51 procent), Colombianen (69 procent) en Noren (67 procent). Koreanen, Chinezen en Denen gaven aan dat zij nog nooit iets uit een hotel hebben gestolen.De meest gestolen voorwerpen zijn schrijfwaren (twintig procent). Opmerkelijk is dat een procent van de respondenten aangeeft dat ze deze simpele faciliteit graag meer in hotelkamers zien. Slippers komen op een tweede plek (twaalf procent), gevolgd door sleutelkaarten op derde plek (tien procent) van meest gestolen voorwerpen.

Noodnummer brandweer: enkel nog 112!

Hulpverleningszone 1 West-Vlaanderen maakt de bevolking van Knokke-Heist er attent op om bij noodgevallen nog uitsluitend het Europese alarmeringsnummer 112 te bellen. In feite dienen de oproepen voor brandweerhulp of ambulance al jaren via het Hulpcentrum 112 te gebeuren maar de centralisten in de brandweerkazerne van Knokke-Heist ervaren dat een aantal burgers toch nog altijd de oude lokale noodnummers 050 60.10.10 en 050 60.21.21 hanteren. Deze telefoonnummers verdwijnen echter binnenkort.

Lokale recherche van Knokke-Heist rolt Litouwse dievenbende op

lokale recherche van de politiezone Damme/Knokke-Heist rolde een Litouwse dievenbende op na een doorgedreven onderzoek. De bende pleegde eind juli 2013 een brutale overval op de juwelierszaak Lebeau-Courally in Knokke-Heist. De daders gingen aan de haal met een grote som aan juwelen en horloges.

De rechercheurs kwamen de dievenbende op het spoor na een ‘gouden’ tip van een hotelier uit Knokke-Heist. Hij reageerde alert op een bin-bericht dat de politie had verstuurd met informatie over de overvallers. Na verder onderzoek (onder meer via sociale media) kon 1 verdachte (22) worden opgespoord en ondervraagd. Het verhoor leidde tot een grote doorbraak, want de volledige bende kon in kaart worden gebracht. Twee dieven (21; 26) zitten momenteel opgesloten in Oostenrijk, een andere dader (24) zit in de cel in Litouwen. Gisteren verscheen hun 20-jarige kompaan al voor de raadkamer in Brugge. Hij heeft de overval bekend en blijft een maand langer in de cel. In het belang van het onderzoek kan geen bijkomende informatie worden bekend gemaakt.

Een 100-tal gasten van hotel Aazaert in Blankenberge is dinsdagnacht geëvacueerd bij een brand.

Het vuur brak rond 1.15 uur uit op het dakterras van de vijfde verdieping. Door het late uur werden de meeste hotelgasten uit hun nachtrust gehaald. “Vermoedelijk lag een smeulende sigaret aan de basis van de brand. De brandweer kreeg het vuur snel onder controle met onze eigen blusapparaten”, vertelt hoteluitbater Peter Kamoen (47). “Er vielen geen gewonden en de schade bleef beperkt tot enkele verbrande terrasplanken en een lichte rookgeur op de vijfde verdieping. Een zwangere vrouw is ter controle overgebracht naar het ziekenhuis, maar had gelukkig geen rook ingeademd”, vertelt Kamoen. Dinsdagavond was hotel Aazaert net niet volgeboekt.

“Mensen op straat zagen plots hevige rook en ook onze nachtwaker zag een rookpluim op de camerabeelden verschijnen. We hebben onmiddellijk het alarm in gang gestoken en de ongeveer 100 hotelgasten rustig naar beneden begeleid. De politie controleerde ondertussen alle kamers op overgebleven gasten”, aldus Kamoen. “Een uur na het alarm kon iedereen terug naar binnen. De mensen die bij ons de nacht doorbrachten, hebben uiteraard niet moeten betalen. We weten nu dat ons interventieplan goed werkt.”

Langdurige ziekte niet langer reden voor ontslag

Vanaf 1 april 2014 zal u elk ontslag moeten motiveren. Eén reden kan u alvast niet meer gebruiken. Sinds 1 januari 2014 is langdurige ziekte geen gegronde reden meer voor ontslag.

Werknemers die zes maanden of langer ziek waren mocht u tot vorig jaar om deze reden nog ontslaan. Weliswaar met betaling van de normale verbrekingsvergoeding.

Met het eenheidsstatuut is deze mogelijkheid sinds 1 januari 2014 uit de arbeidsovereenkomstenwet gehaald. De regel was immers in strijd met de antidiscriminatiewetgeving die stelt dat men een persoon niet nadeliger mag behandelen omwille van zijn gezondsheidstoestand.

Wanneer u een langdurig zieke wil ontslaan, zal u het voortaan dus anders moeten aanpakken. Met een kleine omweg. Ontslaan omwille van de ziekte mag niet meer, diezelfde persoon ontslaan om organisatorische redenen kan dan weer wel. U hebt inmiddels immers reeds een vervanger aangeworven voor de zieke, die u wel een contract voor onbepaalde duur moést aanbieden omdat u hem anders zou verliezen.

U merkt het, een dunne lijn tussen rechtmatig en onrechtmatig onstlag. Maar met de nieuwe wetgeving op de ontslagmotivering een verschil dat verstrekkende gevolgen zou kunnen hebben voor uw portemonnee.

Alleen bij contracten van bepaalde duur mag u wél nog ontslaan in geval van ziekte of ongeval. Bij tijdelijke arbeidsovereenkomsten van minstens 3 maanden, mag u bij een arbeidsongeschiktheid van 6 maanden (!) of meer, de overeenkomst beëindigen. U betaalt dan wel een verbrekingsvergoeding die overeenstemt met de resterende duur van het contract, weliswaar beperkt tot 3 maanden. U mag ook het reeds betaalde deel van de ziekte van de verbrekingsvergoeding in mindering brengen.

Contracten voor bepaalde duur van minder dan 3 maanden mag u in geval van arbeidsongeschiktheid van minstens 7 dagen zonder enige vergoeding beëindigen. Dit kan wel uitsluitend tijdens de tweede helft van de overeenkomst. Bovendien moet de verbreking tijdens de arbeidsongeschiktheid plaatsvinden.

Ziek tijdens de vakantie

U herkent het wellicht: uw werknemer wordt ziek vlak voor of tijdens zijn vakantie. Vervelend voor hem, maar vooral: moet u deze dagen nu als ziekte of als vakantie beschouwen ?

Het antwoord op deze vraag is vrij eenvoudig. Wordt iemand ziek tijdens of vlak vóór zijn vakantie, dan geldt de vuistregel dat de eerst ingegane schorsing primeert.

M.a.w. valt uw werknemer op donderdag ziek uit, terwijl op maandag zijn vakantie zou ingaan en schrijft de dokter hem tot en met dinsdag ziekte voor, dan boekt u zijn eerste twee vakantiedagen als ziekte. De twee vakantiedagen die hierdoor komen te vervallen, mag hij op een later moment opnemen.

Wordt diezelfde werknemer echter vanaf maandag voor een week ziek, dan boekt u gewoon vakantie. De vakantie was immers al vooraf gepland en daardoor ook vóór de ziekte ingegaan. Het ziektebriefje voor deze dagen is voor u van geen tel.

Anders zou het zijn wanneer de werknemer met een ziektebriefje vanaf zondag komt aanzetten…

Deze regeling lijkt heel vanzelfsprekend. Om het cru te stellen: u hoeft toch als werkgever niet op te draaien voor wat uw werknemer tijdens zijn vakantie doet.

Nochtans denkt niet iedereen daar hetzelfde over. Het Europees Hof van Justitie bijvoorbeeld heeft enkele jaren geleden gelijkaardige regelgeving in Spanje veroordeeld en verordend dat vakantiedagen die gedekt worden door een medisch attest steeds gerecupereerd mogen worden. Er wordt gefluisterd dat een aanpassing in die zin er ook voor ons land op korte termijn staat aan te komen….

Kamermeisjes Brusselse Hilton-hotel protesteren tegen hoge werkdruk

Het dertigtal kamermeisjes van het Brusselse Hilton-hotel heeft een tijdlang het werk neergelegd uit protest tegen de hoge werklast. Het werk werd aan het eind van de voormiddag hervat, nadat hun werkgever akkoord ging om het aantal kamers dat ze moeten reinigen terug te dringen. Dat meldt de socialistische vakbond.
“Het bedrijf EW haalde het kuiscontract binnen voor het Hilton-hotel op het Brusselse Rogierplein. Zoals gewoonlijk ging het onder de prijs van ISS”, zegt vakbondsman Christian Bouchat van FGTB Horval.

EW zou nu akkoord gegaan zijn om de werklast voor de kamermeisjes te verminderen, klinkt het bij de vakbond. “Er was hen eerst opgelegd om 20 à 21 kamers te reinigen in zes uur tijd, terwijl de kamermeisjes in het Crowne Plaza bijvoorbeeld acht uur tijd krijgen om 16 kamers te kuisen.”

De voorbije maanden “rommelt” het in heel wat Brusselse hotels, met reeds gelijkaardige acties. Volgens Bouchat verbetert de situatie er niet op en zullen de acties nog toenemen. “De sector heeft nood aan echte controles en nieuwe normen.”

Horeca steeds meer geplaagd door tafelschuimers

Het aantal klanten dat horecazaken verlaat zonder de rekening te betalen, is het afgelopen jaar met 24 procent gestegen. Dat meldt ondernemersorganisatie NSZ op basis van een rondvraag bij 556 diverse horecazaken. Bij 2 procent van de cafés gebeurt het zelfs dagelijks dat klanten opstappen zonder te betalen, bij 8 procent meerdere keren per week.
Het afgelopen jaar had bijna de helft (47 procent) van de horecazaken te kampen met tafelschuimers, klanten die eenmaal de drank en/of de maaltijd genuttigd is met de noorderzon verdwijnen. “Die opmars is opmerkelijk, want uit een gelijkaardig onderzoek dat NSZ één jaar geleden voerde, bleek dat toen 38 procent te maken had met niet-betalende klanten”, klinkt het.

“Een aanleiding om die toename te verklaren, is er niet, al zeggen steeds meer horecazaakvoerders dat het lef bij de klanten stevig toeneemt”, legt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, uit.

Het is bovendien niet gemakkelijk om een tafelschuimer te pakken te krijgen: 44 procent van de horecazaken slaagt er slechts af en toe in om zo iemand bij de kraag te vatten, een kwart zelfs nooit. Als ze dan toch bij de lurven worden gevat, raadt NSZ steevast aan om aangifte te doen en de politie erbij te halen. Slechts 18 procent van de horecazaken doet dat ook. “Dat is jammer, want zo kunnen die tafelschuimers gewoon aan de gang blijven”, zegt Mattheeuws.

Ondertussen heeft 66 procent van de horecazaken wel al speciale maatregelen genomen om tafelschuimers te slim af te zijn. “Zo rekent 36 procent meteen af na de bestelling of het brengen van die bestelling. Ook succesvol is het nauwgezet opvolgen van alle klanten, desnoods via één medewerker die niets anders doet. Goed opgestelde camera’s kunnen eveneens helpen, zeker wanneer er achteraf beelden van de delinquent nodig zijn voor de politie”, luidt het nog.

Booking.com stopt NIET met laagsteprijsgarantie

Booking.com stopt niet met laagsteprijsgarantie

Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat Booking.com stopt met het opleggen van de laagsteprijsgarantie aan hotel in Europa. Hotels konden opgelucht ademhalen. Maar de opluchting was van korte duur, want de site laat zelf weten dat ze helemaal niet stoppen met de laagsteprijsgarantie.

De boekingssite had deze week afspraken gemaakt met de toezichthouders in Frankrijk, Italië en Zweden. Het bedrijf beloofde daarbij dat hotels de mogelijkheid krijgen hun kamers aan verschillende internetaanbieders voor verschillende prijzen aan te bieden. Dat zorgt voor meer concurrentie en is uiteindelijk alleen maar beter voor de klant.

Booking.com lag al langer onder vuur. Zo klaagden hotels en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) dat de eisen van de site veel te streng waren. De macht van de boekingssites werd als zeer verstikkend ervaren. KHN wil dat ook de hotels zelf via hun eigen websites de mogelijkheid krijgen een laagsteprijsgarantie te bieden.

Niet alleen KHN wil een onderzoek naar de macht van de boekingssite, ook een paar Europese landen en de Europese Commissie deden onderzoek naar de laagsteprijsgaranties van Booking.com. Zo kreeg de site in Duitsland er onlangs al flink van langs van de Duitse toezichthouder. De garanties waren volgens de toezichthouder alleen op het eerste gezicht in het voordeel van de consument. In werkelijkheid beknotten ze de concurrentie en daarmee de keuzevrijheid.

Booking.com laat weten dat het beleid richting de hotels nu wel is gewijzigd, maar dat er voor de consument niks zal veranderden. De boekingssite gaat namelijk gewoon door met het aanbieden van de laagsteprijsgarantie. Komt de boeker een lagere prijs tegen van dezelfde accommodatie bij een andere boekingssite, dan kan diegene een claim indienen bij Booking.com. De site zal dan het verschil terugbetalen.

Bron: Telegraaf.nl