Booking.com mag hoteliers niet verbieden hun kamers goedkoper aan te bieden op hun eigen website. Dat stelt de Duitse mededingingsautoriteit Bundeskartellamt.
Booking.com ligt al een tijd overhoop met enkele nationale concurrentiewaakhonden in Europa. De Amsterdamse hotelboekingssite deed al water bij de wijn en paste de contracten met hotels in juli aan. Hoteliers hoeven sindsdien niet meer te beloven dat klanten via Booking.com altijd goedkoper af zijn dan bij andere internetaanbieders. Ook in België mogen hoteliers hun kamers goedkoper aanbieden via andere online boekingskanalen, telefoon en e-mail, maar niet via hun eigen website.
In Frankrijk, Zweden, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Griekenland, Denemarken, Hongarije, Nederland en Zwitserland lieten de toezichthouders weten daarmee te kunnen leven.
Booking.com hoopte dat het uit de gevarenzone was, maar kreeg gisteren nog een koude douche van het Bundeskartellamt. De Duitse toezichthouder vindt het onaanvaardbaar dat hotels op hun eigen website de kamers nog steeds niet goedkoper mogen aanbieden. Dat verbod moet uiterlijk in januari in alle contracten met Duitse hotels geschrapt zijn. Anders wachten Booking.com miljoenenboetes. De boekingssite gaat in beroep, maar geeft in afwachting wel gehoor aan het verdict van de Duitse toezichthouder.
Het Bundeskartellamt is niet mals voor boekingswebsites in het algemeen. Ook tegen Expedia loopt een procedure. Concurrent HRS moest onder druk van de Duitse toezichthouder zijn boekingsvoorwaarden al aanpassen.
‘Dit is in de eerste plaats een belangrijke uitspraak voor de Duitse hoteliers. Maar het is ook een precedent voor Europa. We hopen dat België dit voorbeeld volgt’, stelt Danny Van Assche, de gedelegeerd bestuurder van Horeca Vlaanderen. In België is het nog wachten op het standpunt van de toezichthouder.
Booking.com is beschikbaar in 42 talen, en biedt in 221 landen 840.000 hotels en accomodaties in 390.000 vakantiehuurwoningen aan. Het is in 1996 opgericht en telt vandaag 10.000 medewerkers in 173 landen.
Het Amerikaanse bedrijf Priceline legde in 2005 amper 133 miljoen dollar op tafel voor het bedrijf dat vandaag een echte kaskoe is. Booking.com betaalt 3,6 miljard euro interim-dividend aan Priceline, bleek onlangs. Dat is bijna zoveel als de hele (geschatte) omzet van 4 miljard euro over 2014.
De koers van Priceline, dat ook andere vormen van onlineboekingen aanbiedt via websites als rentalcars.com (huurauto’s) en opentable.com (restaurantreservaties), is in tien jaar tijd meer dan vervijftigvoudigd van ongeveer 25 dollar naar zowat 1.269 dollar gisteren. De koers reageerde niet op het nieuws uit Duitsland.