Rss

Informatie en richtlijnen over het coronavirus COVID-19 voor hotels en logementhuizen.

Informatie en richtlijnen over het coronavirus COVID-19

Intussen zijn er op verschillende plaatsen in Europa patiënten opgedoken die besmet zijn met het coronavirus, wat ook verwacht was en zo goed als onvermijdelijk. De kans is reëel dat er ook in België patiënten gaan opduiken. Dat is geen reden voor onrust: de overheden en gezondheidsdiensten staan klaar om eventuele patiënten op te vangen, te verzorgen en te isoleren. 

Voor het algemene publiek is de website www.info-coronavirus.be opgericht. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen ook bellen naar het federale callcenter op 0800/14689.

  Algemene adviezen om besmetting te voorkomen

U kan uw cliënten of patiënten deze adviezen geven om besmetting bij zichzelf en bij andere personen te voorkomen:

 1. Zeker doen: was je handen regelmatig en grondig (40 à 60 sec.) met water en zeep. Hoe je best je handen wast, zie je in deze afbeelding.
 2. Moet je hoesten? Doe dat in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
 3. Gebruik papieren zakdoekjes bij het niezen of snuiten en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak.
 4. Vermijd om handen te geven. Begroet elkaar met een zwaai of met de elleboog.
 5. Blijf zeker thuis als je ziek bent. Ga niet naar het werk!
 6. Vermijd zelf nauw contact met zieke personen.
 7. Probeer erop te letten je gezicht zo weinig mogelijk aan te raken met je handen.

U kan deze affiche met de voorzorgsmaatregelen afprinten, ophangen en verspreiden. 

Richtlijnen voor huisartsen en andere eerstelijnszorgverleners

Als zorgverlener komt u wellicht in contact met mensen met griepachtige symptomen of mensen die vragen om zich te laten testen op het coronavirus.

Het is zowel zinloos als onmogelijk om iedereen met griepachtige symptomen te laten testen op het coronavirus. Voor de huisartsen en de ziekenhuizen is er een procedure opgesteld waarin staat bij welke personen (“gevallen”) een test op corona overwogen moet worden. Belangrijk daarbij is de reisgeschiedenis van die persoon. Is die persoon in een land of regio geweest met veel coronapatiënten (hoogrisicogebied), dan zal er al bij lichtere ziektesymptomen getest worden dan bij mensen die uit gebieden komen met een lager risico. Welke gebieden in welke risicozone zitten, wordt continu aangepast. Die “gevalsdefinitie” (wanneer wie testen) en hoe dat dan moet gebeuren, vindt u op de website van Sciensano. 

Richtlijnen voor woonzorgcentra en zorgvoorzieningen met kwetsbare mensen

Oudere mensen en mensen met onderliggende aandoeningen van hart, longen, nieren of met minder weerstand zijn een risicogroep voor het nieuwe coronavirus. Momenteel doen de meeste besmettingen zich voor in het buitenland. Bewoners van woonzorgcentra of andere zorgvoorzieningen lopen op dit moment bijgevolg een bijzonder klein risico op besmetting.

Op dit moment volstaat het om met extra aandacht de adviezen toe te passen die ook andere virale infecties (bv. griep) helpen voorkomen. U vindt die adviezen in deze richtlijnen voor woonzorgcentra over corona.  

Deze richtlijnen kunnen veranderen, bijvoorbeeld als het virus zich ruim verspreidt in de bevolking (en dus ook onder personeelsleden en bezoekers). Indien dit zich voordoet, zullen we specifieke adviezen communiceren.

Richtlijnen voor scholen en kindercrèches over kinderen die terugkeren uit vakantie

Met het einde van de krokusvakantie in zicht, stellen vele scholen zich de vraag hoe ze moeten omgaan met kinderen die op reis zijn geweest, bijvoorbeeld naar Italië of andere landen met coronapatiënten.

Zorg en Gezondheid bezorgt de CLB’s adviezen voor scholen. Ook vanuit het beleidsdomein Onderwijs volgt nog communicatie naar de scholen.

Samengevat komen deze advies erop neer dat:

 • Kinderen zonder ziektesymptomen kunnen gewoon terugkeren naar school (of de crèche) en kunnen hun gewone activiteiten doen zolang ze geen symptomen hebben.
 • Kinderen die naar een hoogrisicogebied op reis zijn geweest, moeten waakzaam zijn voor symptomen. Hebben ze symptomen, dan gaan ze niet naar school of de crèche. Krijgen ze symptomen op school, dan moeten ze meteen de klas verlaten en opgehaald worden door de ouders. De ouders contacteren de huisarts voor verdere opvolging en behandeling.

Om te weten welke gebieden “hoogrisicogebieden” zijn, kijkt u op de website van Sciensano.

Rationeel omgaan met mondmaskers

Zoals u wellicht al vernomen hebt in de pers of zelf hebt vastgesteld, is er een tekort aan mondmaksers van de verschillende types (chirurgisch, FFP2 en FFP3). Daarom willen we u oproepen om in uw zorgorganisatie rationeel om te gaan met het gebruik van de maskers die u nog op voorraad hebt. Deel ze niet vrij uit, maar reserveer ze voor noodzakelijke situaties. Er lopen een aantal tests voor alternatieven, maar op korte termijn moeten we het doen met de beschikbare voorraden.

Wat gebeurt er als een coronapatiënt opduikt in Vlaanderen?

Meldt het labo ons dat er in Vlaanderen een patiënt bevestigd is met corona, dan volgen we de procedure om verdere besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen:

 • De besmette persoon wordt geïsoleerd en in quarantaine behandeld.
 • Zorg en Gezondheid (Vlaamse overheid) onderzoekt met wie deze persoon nauw contact heeft gehad. Deze personen zullen door Zorg en Gezondheid gecontacteerd worden. Zorg en Gezondheid zal evalueren of deze contacten in isolatie moeten gaan (thuisisolatie) of dat zij, zolang zij geen ziektesymptomen hebben, hun gewone leven en activiteiten kunnen verderzetten met extra waakzaamheid voor koorts of symptomen. In beide gevallen zal Zorg en Gezondheid deze personen regelmatig opvolgen. Bij symptomen zullen we deze contacten laten testen op het coronavirus.

De burgemeester en noodambtenaar van de gemeente zal van Zorg en Gezondheid een mail krijgen om te verwittigen dat er een inwoner van de gemeente besmet is met corona.

Zolang er geen of slechts enkele patiënten in Vlaanderen opduiken, is het voldoende om deze mensen te isoleren en bij hun contacten waakzaam te zijn voor symptomen. Meer drastische maatregelen zijn niet nodig.

Pas wanneer er een grotere uitbraak in Vlaanderen zou zijn met meerdere patiënten, zal de overheid overwegen om bijvoorbeeld bioscopen of scholen te sluiten of andere plaatsen waar vele mensen samen komen, of om evenementen af te lassen.

Een wijk of dorp afsluiten van de buitenwereld, is onwaarschijnlijk in ons land. Dorpen en steden zijn nauw met elkaar verbonden in Vlaanderen, zodat een quarantaine praktisch onhaalbaar is.

Wat met reizigers die terugkeren van landen met bevestigde coronagevallen?

Wie terugkeert van vakantie of een reis uit het buitenland en niet ziek is, kan gewoon het dagelijks leven verder zetten, het huis verlaten, naar het werk gaan enz.

Wie terugkeert van een land, regio of hotel waar (veel) coronapatiënten gemeld zijn en niet ziek is, is best een tweetal weken waakzaam voor symptomen zoals koorts, hoesten, ademhalingsproblemen. Treden dergelijke gezondheidsklachten op, dan blijft die persoon best meteen thuis. Hij of zij moet bellen met de huisarts en de reisgeschiedenis en symptomen vermelden. De huisarts past dan de procedure toe om te beoordelen of een test op corona nodig is.

Voorbeeld document dat jullie kunnen laten ondertekenen aan de receptie:

 

Voorbeeld document te gebruiken met Fitshotel:

instellingen Fitshotel:

ga naar extra in de bovenbalk, kies onderaan “speciaal” en klik hotelfiche aan. In de rechterkolom klik op reservering.

Download onderstaand Word doc. en sla het op. Zoek het bestand op je pc en open het door met de rechter muisknop op openen te klikken, dus niet dubbelklikken op het bestand, en pas het aan met de naam van jullie hotel. Geef het doc.   de naam ” hotelficheRes ” en sla het op in de map ” “Fisthotel” en dan bij ” docs ” .

Nu zal je bij het registreren van de klant een icoon hotelfiche zien staan. Klik daarop en print het doc. af en laat de klant de rest invullen en ondertekenen.

 

Verder vinden jullie alle informatie over hoe jullie werkplek te beschermen hiervoor via deze link

Informatie hoe te handelen met annuleringen van Booking.com via deze link.

Infosessie AZ Zeno over het Coronavirus  via deze link

Dit bericht zal bijgewerkt worden zodra er meer gegevens beschikbaar zijn.

 

Comments are closed.