Rss

Ziek tijdens de vakantie

U herkent het wellicht: uw werknemer wordt ziek vlak voor of tijdens zijn vakantie. Vervelend voor hem, maar vooral: moet u deze dagen nu als ziekte of als vakantie beschouwen ?

Het antwoord op deze vraag is vrij eenvoudig. Wordt iemand ziek tijdens of vlak vóór zijn vakantie, dan geldt de vuistregel dat de eerst ingegane schorsing primeert.

M.a.w. valt uw werknemer op donderdag ziek uit, terwijl op maandag zijn vakantie zou ingaan en schrijft de dokter hem tot en met dinsdag ziekte voor, dan boekt u zijn eerste twee vakantiedagen als ziekte. De twee vakantiedagen die hierdoor komen te vervallen, mag hij op een later moment opnemen.

Wordt diezelfde werknemer echter vanaf maandag voor een week ziek, dan boekt u gewoon vakantie. De vakantie was immers al vooraf gepland en daardoor ook vóór de ziekte ingegaan. Het ziektebriefje voor deze dagen is voor u van geen tel.

Anders zou het zijn wanneer de werknemer met een ziektebriefje vanaf zondag komt aanzetten…

Deze regeling lijkt heel vanzelfsprekend. Om het cru te stellen: u hoeft toch als werkgever niet op te draaien voor wat uw werknemer tijdens zijn vakantie doet.

Nochtans denkt niet iedereen daar hetzelfde over. Het Europees Hof van Justitie bijvoorbeeld heeft enkele jaren geleden gelijkaardige regelgeving in Spanje veroordeeld en verordend dat vakantiedagen die gedekt worden door een medisch attest steeds gerecupereerd mogen worden. Er wordt gefluisterd dat een aanpassing in die zin er ook voor ons land op korte termijn staat aan te komen….

Comments are closed.