Rss

Website vindbaar in Google

Top 10 “on page” factoren die hoog scoren bij Google kunnen beïnvloeden

Zoekmachine Optimalisatie, u heeft er ongetwijfeld al van gehoord, maar wat is het nu precies en wat kan u zelf doen. Hoe maakt u uw eigen website vindbaar in Google en hoe laat u uw website hoog scoren bij zoekmachines?
Er zijn verschillende SEO factoren die u zelf kan controleren waardoor uw website hoog kan scoren bij Google. Hieronder ziet u de 10 belangrijkste, maar eerst enkele verklarende woorden.

  • “SEO” staat voor Search Engine Optimization oftewel zoekmachine optimalisatie.
  • Zoektermen” zijn de woorden die een persoon ingeeft als zoekopdracht in de zoekmachine (Google, Bing, Yahoo, …). Dit wordt ook wel keyword genoemd in het Engels. In dit artikel gebruiken we de twee door mekaar.
  • HTML” is de code waaruit uw webpagina is opgebouwd. De webbrowser (Internet Explorer, Firefox, …) vertaalt deze HTML code naar teksten en afbeelding die u dan kan bekijken op het scherm.
  • Tags” zijn de bouwstenen van de HTML code.

1. Voor een hoge ranking bij Google, gebruik zoektermen in de titel van uw pagina

Als u één ding zou moeten kiezen om een pagina te optimaliseren voor de zoekmachines, dan is het wel de titel van de pagina (de title tag van de HTML code). Plaats uw zoektermen in de titel en optimaliseer elke individuele pagina voor een beperkt aantal zoekermen. Overlaad de titel van een pagina niet met zoektermen en gebruik een verschillende titel voor elke pagina, die de inhoud van die specifieke pagina beschrijft. Zo wordt uw website vindbaar bij Google voor die zoekterm

<title>Mijn zoekterm is waar deze pagina over gaat</title>

2. Gebruik zoektermen in de pagina tekst (body text)

Uiteraard. Als u een hoge ranking bij de zoekmachine wil, maar de zoekterm waarvoor u de pagina wil optimaliseren komt niet minstens één keer in de pagina tekst voor, dan is uw pagina volgens de zoekmachines niet relevant voor dat keyword en zal uw website niet vindbaar zijn voor dat keyword. Klinkt logisch, niet?

3. Gebruik keywords in de H1 tag

De zoekmachines houden van pagina’s die goed gestuctureerd zijn. Een goed gestructureerde pagina bestaat uit hoofdingen (H1, H2, H3, …) en alinea’s. De belangrijkste header in de pagina tekst om hoog in de zoekmachines te scoren is de H1 hoofding, dus gebruik dan ook je zoektermen in deze tag. Hoog scoren in Google wordt heel moeilijk zonder gestructureerde tekst

<h1>Deze pagina gaat over mijn zoekterm</h1>

4. Gebruik zoektermen in de H2, H3, H4, … tags

Als het werkt voor de H1 tag, dan ook voor H2, H3, enz.

<h3>De volgende alinea gaat nog wat meer over mijn zoekterm</h3>

5. Gebruik zoektermen in de naam van de afbeeldingen

Als je een afbeelding van een grasmaaier toont, noem de afbeelding dan ook “grasmaaier.jpg”. Wil jehoog in de zoekmachine, dan is zelfs de bestandsnaam van uw afbeeldingen belangrijk.

<img src=”images/grasmaaier.jpg” />

6. Gebruik keywords in de ALT en TITLE attributen van afbeeldingen

Ervaring leert ons dat optimalisatie van afbeeldingen (bestandsnaam, alt attribute en title) een simpele maar effectieve manier is om een pagina relevant te maken voor een bepaald keyword. Als u een hoge ranking in zoekmachines wil, dan is het belangrijk om zelfs uw afbeeldingen te optimaliseren.

<img src=”images/grasmaaier.jpg” alt=”Een grasmaaier” />

7. Gebruik van keywords in de domeinnaam

Als uw bedrijf bijvoorbeeld grasmaaiers verkoopt, en uw domeinnaam is grasmaaiers.be, dan zal dit zeker uw rangschikking beïnvloeden. Scheidt verschillende keywords met een streepje(-). Het is echter af te raden om een domeinnaam zoals beste-grasmaaiers-maaien-gras-gazon.be te gebruiken. Te veel hyphens (streepjes -) in een domeinnaam zal uw domein als verdacht markeren bij de zoekmachines en zal uw rangschikking in negatieve zin beïnvloeden. Om nog maar te zwijgen over het feit dat niemand uw domeinnaam zal kunnen onthouden.

8. Gebruik zoektermen in de url (= het adres) van een pagina

Als een pagina in uw site over grasmaaiers handelt, noem deze pagina dan grasmaaiers.html of gebruik grasmaaiers op een andere manier in het adres van de pagina (bv. www.mijndomein.be/grasmaaiers).

9. Zet keywords in vetgedrukte tekst

Dit is nog een simpele manier om Google te tonen waarover een bepaalde pagina gaat, en wat u vindt dat belangrijk is op deze pagina. Deze techniek moet zeker bovenaan staan in uw “to-do” lijstje wanneer u een pagina gaat optimaliseren voor een hoge ranking bij de zoekmachines (hint ;o).

<strong>mijn zoekterm</strong>

10. Gebruik zoektermen in de meta description tag (meta omschrijving) om uw hoge ranking bij Google te verzilveren

De meta description wordt nog slechts in beperkte mate gebruikt om een pagina te rangschikken, maar is oh zo belangrijk om mogelijke bezoekers naar uw site te loodsen. Vele zoekmachines waaronder Google gebruiken soms immers de meta description in de resultaten pagina (SERPS of Search Engine Result Pages). De meta omschrijving wordt getoond net onder de pagina titel. Zorg er daarom voor dat de meta description interessant en relevant voor de pagina is en schrijf deze tekst zo dat het mensen uitnodigd om de pagina te bezoeken. Elke pagina moet een verschillende meta omschrijving hebben die relevant is voor de pagina en die de keywords van de pagina bevat.

<meta name=”description” content=”Dit is de omschrijving van mijn pagina die over mijn zoekterm handelt. Wil u meer weten over mijn zoekterm, dan vindt u het hier!” />

Comments are closed.