Rss

Word je ook gek van advertenties die je overal volgen? Zo kan je Google en Facebook stoppen

Heb je het gehad met advertenties die je overal blijven volgen op het internet? Facebook en Google volgen je surfgedrag van dichtbij en geven je dan ‘relevante’ reclame en informatie. Reuzen als Google en Facebook beschikken over heel veel informatie die je misschien liever niet afgeeft. Zo vermijd je dat je te veel informatie te grabbel gooit.

Google

Als dezelfde advertenties telkens weer opduiken, dan volgt Google je waarschijnlijk. Gelukkig maakt Google het gemakkelijk om de tracking uit te schakelen. Volg deze drie stappen en bescherm je privacy.

1. Bezoek de ‘advertentie-instellingen’-pagina van Google en meld je aan.

2. Je vindt twee kolommen: een voor de advertenties op de Google-websites en een voor advertenties op de rest van het internet. Scroll naar beneden en klik op ‘afmelden’ in beide kolommen. Je zal zien dat de data in de kolommen vervangen is door ‘n.v.t.’.

3. De Google advertentie-cookie volgt je nu nog. Om die te verwijderen, ga je naar de ‘advertentie-instellingen’-pagina en download je de ‘plug-in voor afmelden van advertentiecookies’.

Facebook

Facebook kocht het advertentieplatform Atlas eerder dit jaar van Microsoft. Met Atlas wou Facebook een inhaalbeweging maken op Google, dat nog altijd domineert als het op adverteren aankomt.

Atlas volgt ook je gedrag op internet en kan dus ook een gevaar zijn voor je privacy. Je kan atlas omzeilen door ADBlock Plus te gebruiken, een gratis tool.

Apple

Het is onmogelijk om advertenties helemaal te bannen. Je kan de tracking wel uitschakelen, maar dan krijg je nog steeds advertenties te zien. Die advertenties zullen alleen niet meer gepersonaliseerd zijn. Zet deze schakelaar uit en stop de tracking.

Comments are closed.